
Suroviny
10 – 15 porcí
- Mandlový korpus (rozpis na jedno vejce):
- 1 vejce
- 37, 5 g cukru krupice
- 20 g hladké mouky
- 5 g hrubé mouky
- 12,5 g oleje
- 7,5 g mletých mandlí (pomlít den před pečení a na noc dát do mrazáku)
- Jo-vo krém:
- 500 ml rostlinné šlehačky
- velký bílý jogurt Hollandia
- 3 lžíce moučkového cukru
- malý panák ledové vody
- Na ozdobení:
- ovoce
- případně želatina na zalití ovoce
Postup přípravy receptu
-
Oddělíme bílky od žlutků, bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu (nejprve trošku vyšlehat bílky a potom postupně přidávat cukru, šlehá se ca 10 minut, že je sníh dobře ušlehaný poznáme podle toho, že po zvednutí šlehače zůstanou ve sněhu dvě špičky, které nespadnou). Žloutky vyšleháme za postupnho přilévání oleje do světlé pěny. Do žloutkové pěny zlehka vmícháme obě mouky smíchané s mandlemi a sníh z blků a cukru. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 1 hodinu.
-
Jo-vo krém:
rostlinou šlehačku vyšleháme s malým panákem vody a moučkovým cukrem do tuha (je tužší konzistence než živočišná šlehačka), vmícháme jogurt. -
Po upečení dort dvakrát rozřízneme, promažeme krémem (dávala jsem vrstvu krému, čerstvé jahody na plátky, vrstvu krému), pomažeme dort i na povrchu a na bocích, ozdobíme ovocem, ovoce zalijeme želatinou a dozdobíme zbylou žlehačkou dle libosti.
Poznámka od kuchařky
Rozpis je na jedno vejce, dort čtyřlístek jsem dělala z vajec 9 ( suroviny si vynásobíme 9 ), klasický kulatý dort o průměru cca 24 cm dělám z 6 vajec, záleží, jakou máte formu.
Místo rostlinné šlehačky můžeme použít i živočišnou, ale musíme přidat ztužovač šlehačky.
Ovoce jsem želatinou nepolévala, ale potírala silikonovou mašlovačkou, je to lepší, protože nám nenateče želatina na dort.
Recept na krém mi našla kamarádka na internetu, ale už si nevzpomenu na stránky, recept na korpus je nápad mojí maminky.