Dort z lesního ovoce

39
- reklama -

Suroviny

Dortový piškot:
6 vajec
cukr krupice (množství stejné jako váha vajec ve skořápce)
polohrubá mouka (množství stejné jako váha vajec ve skořápce)
12 lžic horké vody (asi půl hrnku)
Krém:
250 g mražených borůvek
250 g mraženého rybízu
2 vaničky jahod
3 vanilkové pudinky
2 zakysané smetany
2 bílé jogurty aktivia
cukr krystal
Ozdoba:
piškoty (kulaté- např. opavia)
krémová náplň kakaová nebo vanilková
několik jahod
trocha borůvek
trocha rybízu

Postup přípravy receptu

  1. Mražené ovoce necháme roztát.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny a pak přidáme polovinu cukru a zase šleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme druhou polovinu cukru a ještě šleháme. Do žloutkové pěny vmícháme polovinu mouky a opatrně přidáme polovinu bílků, potom zase vmícháme zbytek mouky a nakonec velmi opatrně – metličkou – zbytek bílků. Těsto nalijeme do Herou vymazané a hrubou moukou vymazané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 180°C až hodinu. Kontrolujeme použitím špejle, zda-li je dost propečené. Zapíchneme do několika míst a pokud se těsto nelepí máme upečeno. Těsto necháme vychladnout.

  3. Očistíme si jahody od zelených lístků a rozkrájíme je na čtvrtiny.

  4. Krém: V misce smícháme 1/2 kelímku zakysané smetanu, 1/2 kelímku bílého jogurtu a nakrájené jahody. Směs opatrně rozšleháme ručním šlehačem, dokud se krém nezabarví dorůžova (Pozor, stříká!) Poté dochutíme krystalovým cukrem podle vlastní chuti (přidávala jsem 2 kávové lžičky). Stejný postup opakujeme s rybízem i borůvkami. Uvaříme si vanilkový pudink a necháme trošku zchladnout (ani moc tekutý, ani moc hustý) a přidáme k jednomu z krémů. Tento postup opakujeme s každým krémem. Krém dosladíme podle chuti.

  5. Tvorba dortu: Piškotový korpus si zarovnáme. (pokud se nám při pečení vytvořila „čepice“). Rozkrojíme podélně piškot na 4 části (mezi ně budeme klást náplň) Doporučuji dno piškotu použít na vrchní část dortu (Je pěkně zarovnaná z dortové formy) a horní (zkrojenou) dát dospodu (ať nikdo nepozná nějaké zkrajování). Zkrojenou část položíme zpět do dortové formy a opatrně doprostřed naneseme jeden z krémů (např. jahodový). Opatrně rozetřeme, ale ne úplně k okrajům (mohl by vytéct). Na jahodový krém položíme další část piškotového korpusu a opakujeme stejný postup s borůvkovým krémem. Postup opět stejný i s rybízovým krémem. (piškot, krém). Nakonec přiklopíme poslední vrstvou a necháme na 30 minut vychladit v ledničce.

  6. Zdobení: Potřeme si celý dort (buď bílým jogurtem nebo jedním z krémů, pokud nám zbyl). Strany dortu obložíme kulatými piškoty. Klademe nahoru a dolu (viz. obrázek) a doprostřed nakrájíme plátky jahod. Očistíme si 12 středně velkých nebo menších jahod (zhruba všechny stejně velké). Zelených lístků je zbavíme zkrojením dorovna. Rozmístíme si 12 piškotů podél kraje vrchní části dortu a na každý naneseme asi 1/2 kávové lžičky dortového krému nebo bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Na každý piškot usadíme očištěnou jahodu. Doprostřed dortu nasypeme hrst borůvek a rybízu. Nakonec necháme dort zchladnout v lednici.

Poznámka od kuchařky

Tip: Ovoce na dortu můžeme polít želatinou (déle vydrží)