
Suroviny
dortová forma průměr 26cm
- Piškot:
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce horké vody
- 3 lžíce mletých ořechů
- 140 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Šlehačkovo-tvarohovo-meruňkový krém:
- 1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
- 1 vanička tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink bez vaření
- 1 meruňkový kompot(230 g tuhý podíl)(pokud jsou sladké-cukr lze vynechat)
- 2 lžíce vaječného likéru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- Pudinková vrstva:
- 500 ml mléka
- 2 čokoládové pudinky Dr.Oetkera
- 1 lžíce cukru
- Šlehačka na zdobení:
- 1 šlehačka ke šlehání Rama Cremefine
- 1 lžíce kakaa (trošku našlehané nechat na zdobení slunce, na obarvení jsem kápla sirupu Sunquick, nemám rada barviva)
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve našleháme z bílků sníh a zašleháme i cukr. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přimícháme střídavě lehce sníh, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
Dno dortové formy (já měla průměr 28 cm) vyložíme pečícím papírem a zaklapneme. Boky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme při 180°C asi 20-25 minut.
-
Meruňky scedíme (šťávu použijeme později) a rozmixujeme-můžeme i s trochou šťávy. V misce promícháme s tvarohem, vaječným likérem a pudinkem bez vaření, nakonec zamícháme našlehanou šlehačku.
-
U vychladlého dortu odstraníme bok, dort rozkrojíme a vložíme po bocích fólii (viz obr.) a opět zavřeme. Pokapeme šťávou z meruněk, potom natřeme krém, ale trochu si necháme na potření horní části dortu. Přiklopíme druhou část dortu a potřeme. Dáme do chladna, než si uvaříme pudink.
-
V 500 ml mléka rozmícháme cukr a uvaříme klasicky pudink. Mícháme, protože vaříme 2 pudinky a bude to tužší. Necháme vychladnout, ale promícháváme, aby zůstal tvárný. Pudink natřeme na dort a dáme do chladna, než si vyšleháme šlehačku.
-
Šlehačku vyšleháme s kakaem, z dortu odklopíme bok a vyndáme folii (pěkně drží tvar-viz obr.) a dort celý potřeme a ozdobíme.
Poznámka od kuchařky
Jelikož o víkendu to vypadalo, že jaro je za dveřmi, chtěla jsem upéct něco lehkého.
Myslím, že dort se chuťově povedl a pudinková vrstva se ke šlehačce hodí, jen korpus jsem nahrnula více k bokům, aby neudělal bouli, krásně naskočil, ale bohužel tak, jak jsem ho nasměrovala:-).
Koukám, že mám zase recept moc dlouhý, ale píši z patra raději podrobně, ať to zvládne i začátečník. Tak doufám, že to neodradí.