Suroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 220 g krupicového cukru
- 12 lžic vody
- 12 lžic oleje
- 3/4 prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- kakao
- mleté ořechy
- Krém:
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 50 g tuku Omega nebo Iva
- 1 vanilkový cukry
- 400 g másla
- 15 lžic moučkového cukru
- rum
- rybízová marmeláda
- Potahovací hmota:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného polotučného mléka
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barviva
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy nebo kakaem a vodu. Nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a potřeným olejem. Pečeme na 175 stupních 12 – 15 minut. Upekla jsem 2 ořechové pláty a 1 kakaový.
-
Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.
-
Vychladlé pláty seřežeme na velikost dortu. Prvně potřeme marmeládou tmavý plát, pak krémem, přiklopíme na krém světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme druhý tmavý plát, přitiskneme. Vyřežeme potřebný tvar. Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.
-
Mezitím si připravíme potahovací hmotu: cukr 2x prosejeme přes síto, mléko stačí 1x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.
-
Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme dle fantazie každého. U korpusu ořechového dáme 170 g mouky a 80 g ořechů, u tmavého 230 g mouky a 20 g kakaa.