Dort veselé vláčky pro Dominika

43
- reklama -

Suroviny

Korpus:
5 vajec
220 g krupicového cukru
12 lžic vody
12 lžic oleje
3/4 prášku do pečiva
250 g polohrubé mouky
kakao
mleté ořechy
Krém:
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
50 g tuku Omega nebo Iva
1 vanilkový cukry
400 g másla
15 lžic moučkového cukru
rum
rybízová marmeláda
Potahovací hmota:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barviva

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy nebo kakaem a vodu. Nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a potřeným olejem. Pečeme na 175 stupních 12 – 15 minut. Upekla jsem 2 ořechové pláty a 1 kakaový.


    Zobrazit celý recept

  2. Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.

  3. Vychladlé pláty seřežeme na velikost dortu. Prvně potřeme marmeládou tmavý plát, pak krémem, přiklopíme na krém světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem, přiklopíme druhý tmavý plát, přitiskneme. Vyřežeme potřebný tvar. Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.

  4. Mezitím si připravíme potahovací hmotu: cukr 2x prosejeme přes síto, mléko stačí 1x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.

  5. Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme dle fantazie každého. U korpusu ořechového dáme 170 g mouky a 80 g ořechů, u tmavého 230 g mouky a 20 g kakaa.