Suroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 14 lžic vody
- 14 lžic oleje
- 3/4 prášku do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- kakao
- mleté ořechy
- Krém:
- 500 ml mléka
- 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 100 g tuku Omega nebo Iva
- 2 vanilkové cukry
- 750 g másla
- 20 lžic moučkového cukru
- rum
- rybízová marmeláda
- Potahovací hmota:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného polotučného mléka
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barviva
Postup přípravy receptu
-
Korpus: vejce s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy nebo kakaem a vodou. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 160 stupních 45-50 minut. Upekla jsem 1 ořechový a 1 kakaový.
-
Krém: v mléce rozkvedláme mouku, vlijeme do kastrolku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme kaši. Dochutíme rumem.
-
Vychladlé dorty dvakrát prořežeme a slepujeme marmeládou a krémem na střídačku ořechový a kakaový. Vrch seřežeme do špice. Po celém povrchu potřeme dort krémem a dáme do lednice ztuhnout.
-
Mezitím si připravíme potahovací hmotu: cukr 2 x prosejeme přes síto, mléko stačí 1 x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme, ale dáme si do misky vodu a tak 5 x během práce si namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.
-
Obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny a dort potáhneme a dozdobíme.
Poznámka od kuchařky
U korpusu ořechového dáme 200 g mouky a 100 g ořechů, u tmavého 270 g mouky a 30 g kakaa.