Dort stadion

140
- reklama -

Suroviny

Korpus:
6 vajec
37,5 dkg pískového cukru
15 dkg mletých vlašských ořechů
30 dkg polohrubé mouky
trochu sádla
hrubé mouky
10,5 lžic vody
1 prášek do pečiva
Krém:
350 g másla + 50 g másla
1,5 dcl mléka
6-7 lžic hladké mouky
50-100 g práškového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
Zdobení:
asi 50 g mletých vlašských ořechů
libovolná marmeláda
100 g strouhaného kokosu
zelená potravinářská barva

Postup přípravy receptu

  1. Barvení kokosu: Jeden den před pečením dortu si obarvíme kokos. Kokos a půl lžičky potravinářské barvy dobře smícháme a rozložíme na plech vyložený papírem. Orosíme vodou a dobře promícháme. Přendáme na suchý papír a za občasného promíchávání necháme vyschnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Korpus:
    Ušleháme vejce s cukrem a 4,5 lžícemi vody do pěny. Přidáme 6 lžic vody, ořechy a postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšší plech vymažeme tuhým sádlem a prsty rozmastíme po celé ploše i okrajích. Plech vysypeme hrubou moukou. Nalejeme ušlehanou hmotu a pečeme v mírné troubě při 150 – 180°C asi 40 minut, do růžova. Vlažný korpus vyklopíme na vhodnou podložku a necháme vychladnout.

  3. Krém: Z 50 g másla a mouky uděláme hustou světlou jíšku. Přidáme mléko a vanilkový cukr. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou provařujeme 2 – 3 minuty. Necháme vychladnout. V míse vyšleháme 350 g másla s lžící vařícího mléka do pěny. Přidáme mletý cukr a postupně všleháváme vychladlou kaši.

  4. Dokončení a zdobení: Korpus podélně rozřízneme. Jednu polovinu natřeme krémem, druhou marmeládou a slepíme. Boky potřeme krémem a posypeme strouhanými ořechy. Potom lehce potřeme krémem povrch korpusu a posypeme obarveným kokosem. Zdobítkem uděláme čáry „hřiště“, z drátu a ze zbytku staré záclony vyrobíme branky. Na hřiště dáme míč a máme hotovo. 🙂