![Dort stadion_5ffcbd0fea67d.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/dort-stadion_5ffcbd0fdb195.jpeg)
Suroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 37,5 dkg pískového cukru
- 15 dkg mletých vlašských ořechů
- 30 dkg polohrubé mouky
- trochu sádla
- hrubé mouky
- 10,5 lžic vody
- 1 prášek do pečiva
- Krém:
- 350 g másla + 50 g másla
- 1,5 dcl mléka
- 6-7 lžic hladké mouky
- 50-100 g práškového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- Zdobení:
- asi 50 g mletých vlašských ořechů
- libovolná marmeláda
- 100 g strouhaného kokosu
- zelená potravinářská barva
Postup přípravy receptu
-
Barvení kokosu: Jeden den před pečením dortu si obarvíme kokos. Kokos a půl lžičky potravinářské barvy dobře smícháme a rozložíme na plech vyložený papírem. Orosíme vodou a dobře promícháme. Přendáme na suchý papír a za občasného promíchávání necháme vyschnout.
-
Korpus:
Ušleháme vejce s cukrem a 4,5 lžícemi vody do pěny. Přidáme 6 lžic vody, ořechy a postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšší plech vymažeme tuhým sádlem a prsty rozmastíme po celé ploše i okrajích. Plech vysypeme hrubou moukou. Nalejeme ušlehanou hmotu a pečeme v mírné troubě při 150 – 180°C asi 40 minut, do růžova. Vlažný korpus vyklopíme na vhodnou podložku a necháme vychladnout. -
Krém: Z 50 g másla a mouky uděláme hustou světlou jíšku. Přidáme mléko a vanilkový cukr. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou provařujeme 2 – 3 minuty. Necháme vychladnout. V míse vyšleháme 350 g másla s lžící vařícího mléka do pěny. Přidáme mletý cukr a postupně všleháváme vychladlou kaši.
-
Dokončení a zdobení: Korpus podélně rozřízneme. Jednu polovinu natřeme krémem, druhou marmeládou a slepíme. Boky potřeme krémem a posypeme strouhanými ořechy. Potom lehce potřeme krémem povrch korpusu a posypeme obarveným kokosem. Zdobítkem uděláme čáry „hřiště“, z drátu a ze zbytku staré záclony vyrobíme branky. Na hřiště dáme míč a máme hotovo. 🙂