Dort Spiderman

72
- reklama -

Suroviny

Korpus:
5 vajec
200 g moučkového cukru
špetka soli
4 lžíce mléka
4 lžíce oleje
1/2 balíčku vanilkového cukru
200 g špaldové mouky
1/2 prášku do pečiva
krém:
250 ml mléka
70 g špaldové mouky
200 g cukru moučka
250 g másla
několik kapek vanilkové tresti
falešný marcipán:
500 g cukru moučka
250 g sušeného mléka (polotučného)
2 lžíce medu
6 lžic vody
1 lžička mandlové tresti
na naplnění:
marmeláda
ovoce (kompotované či čerstvé)

Postup přípravy receptu

  1. Bílky a špetku soli ušleháme do pevného sněhu. Žloutky ušleháme s cukry do pěny, všleháme mléko a olej a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka vmícháme sníh.

  2. Těsto nalijeme do formy 25 cm (dno vyložené pečicím papírem) a pečeme přibližně 1/2 hodiny v troubě předehřáté na 180°C. Korpus zkusíme po 1/2 hodině špejlí, zda se již těsto nelepí.

  3. Vychladlý korpus rozkrojíme na 2 poloviny, pomažeme marmeládou dle chuti, naplníme krémem a poklademe ovocem, přiklopíme druhý plát. Celý dort pomažeme zbytkem krému, zahladíme nerovnosti a dáme vychladit do lednice.

  4. Vychladlý pomazaný korpus zdobíme marcipánovou hmotou obarvenou potravinářskými barvami.

Poznámka od kuchařky

Korpus i krém lze pochopitelně dělat i z pšeničné mouky, špaldová mouka má lehce oříškovou chuť a moučník je po upečení tmavší.

Inspiraci na zdobení 1.dortu jsem čerpala z www.kosternovi.cz, další jsou už vlastní fantazie.