Dort Smajlík

104
- reklama -

Suroviny

Těsto:
8 vajec
160 g cukr krupice
160 g hladké mouky
prášek do pečiva
50 g kakaa
5 lžic oleje
Náplň:
250 ml smetany na šlehání
500 g měkkého tvarohu
ztužovač šlehačky
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
želatinový ztužovač
ovoce – já dala čerstvé jahody
1 kg potahové hmoty
žluté a černé potravinářské barvivo
marmeláda – druhově podobná ovoci,které dáváte
1 polévková lžíce rumu
200 g máslo
10 dkg moučkového cukru
1/2 malé Nutelly

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháme s polovinou cukru, žloutky šleháme s druhou polovinou 4 minuty, přidáme olej a ručně na střídačku vmícháme mouku s kakaem, práškem do pečiva a sníh.

  2. Dno dortové formy vyložíme papírem a vlijeme těsto.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 30 minut – vyzkoušíme špejlí, jestli je korpus upečený.

  4. Necháme vychladnout, rozkrojíme, spodní plát pokapeme rumem, potřeme marmeládou, náplní a poklademe ovocem.

  5. Přiklopíme vrchním plátem a dáme do lednice ztuhnout na 1 hodinu.

  6. Ušleháme máslo s cukrem a Nutellou a dort zvrchu potřeme, dáme na 1/2 hodiny tuhnout.

  7. Obarvíme si potahovou hmotu a dort doděláme.

  8. Náplň: Ušleháme šlehačku se ztužovačem, přidáme oba cukry, tvaroh a nakonec vmícháme želatinový ztužovač, připravený dle návodu.

Poznámka od kuchařky

Já měla prokrojeno jednou, ale krému je dost na dvojité prokrojení.

Vršek dortu se potírá máslovým krémem kvůli potahové hmotě.

Jahody jsem nakrájela na malé kousky a vmíchala přímo do krému.