
Suroviny
- Těsto:
- 8 vajec
- 160 g cukr krupice
- 160 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 50 g kakaa
- 5 lžic oleje
- Náplň:
- 250 ml smetany na šlehání
- 500 g měkkého tvarohu
- ztužovač šlehačky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- želatinový ztužovač
- ovoce – já dala čerstvé jahody
- 1 kg potahové hmoty
- žluté a černé potravinářské barvivo
- marmeláda – druhově podobná ovoci,které dáváte
- 1 polévková lžíce rumu
- 200 g máslo
- 10 dkg moučkového cukru
- 1/2 malé Nutelly
Postup přípravy receptu
-
Bílky ušleháme s polovinou cukru, žloutky šleháme s druhou polovinou 4 minuty, přidáme olej a ručně na střídačku vmícháme mouku s kakaem, práškem do pečiva a sníh.
-
Dno dortové formy vyložíme papírem a vlijeme těsto.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 30 minut – vyzkoušíme špejlí, jestli je korpus upečený.
-
Necháme vychladnout, rozkrojíme, spodní plát pokapeme rumem, potřeme marmeládou, náplní a poklademe ovocem.
-
Přiklopíme vrchním plátem a dáme do lednice ztuhnout na 1 hodinu.
-
Ušleháme máslo s cukrem a Nutellou a dort zvrchu potřeme, dáme na 1/2 hodiny tuhnout.
-
Obarvíme si potahovou hmotu a dort doděláme.
-
Náplň: Ušleháme šlehačku se ztužovačem, přidáme oba cukry, tvaroh a nakonec vmícháme želatinový ztužovač, připravený dle návodu.
Poznámka od kuchařky
Já měla prokrojeno jednou, ale krému je dost na dvojité prokrojení.
Vršek dortu se potírá máslovým krémem kvůli potahové hmotě.
Jahody jsem nakrájela na malé kousky a vmíchala přímo do krému.