Suroviny
- Korpus:
- 125 g čokolády (co nejkvalitnější a s více jak 70 % kakaa)
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 100 g krystalového cukru
- 100 g hladké mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 6 žloutků (6 bílků ponecháme zvlášť)
- Náplň:
- 340 g meruňkové marmelády (jiná do Sachera opravdu nepatří)
- 1 lžíce vody
- Poleva:
- 175 g čokolády (opět hořké s více jak 70 % kakaa)
- 70 – 100 g másla
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme korpus. Rozehřejeme čokoládu s máslem ve vodní lázni.
-
Mezitím ušleháme žloutky s krystalovým cukrem do pěny.
-
Ke žloutkům přidáme cukr a ušleháme do světlé pěny.
-
Poté přisypeme kakao a hladkou mouku.
-
Za stálého šlehání ke směsi přilijeme vychladlou čokoládu s máslem.
-
V jiné nádobě ušleháme sníh z bílků a moučkového cukru. Sníh opatrně vmícháme do vyšlehaného čokoládového těsta (zde již nešlehejte a opatrně vpracujte sníh do těsta).
-
Hotové těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
-
Upečený korpus nechte trochu vychladnout a přendejte ho na mřížku (pokud máte) nebo na talíř (neboť nemám mřížku).
-
Do dortu udělejte špejlí několik vpichů, ale ne skrz na skrz – marmeláda se dostane až ke spodní části dortu).
-
Marmeládu rozmíchejte se lžíci vody a ohřejte ji – lépe se vpije do dortu.
-
Postupně zalijte dort veškerou marmeládou. Nyní nechte dort vychladnout a poté ho polijte čokoládovou polevou.
-
Čokoládu opět rozehřejte ve vodní lázni společně s máslem. Čokoládové polevy je hodně a až ztuhne, budete mít na dortu krásnou čokoládovou krustičku.
-
Teď už musíte jen vydržet, než čokoláda ztuhne. Dort krájejte nožem namočeným v horké vodě, ať Vám čokoláda nepopraská. Podávejte jen tak nebo našlehejte smetanu, ale hlavně tuto delikatesu nezazděte šlehačkou ve spreji.
Poznámka od kuchařky
Možná se Vám zdá, že celá sklenička marmelády je hodně, ale věřte, že až ochutnáte, nebudete již protestovat.