Dort s vaječným flipem

76
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Třené těsto:
100 g čokolády na vaření Orion
5 vajec
80 g másla
100 g cukru
200 g mletých mandlí
1 kávová lžička prášku do pečiva
6 polévkových lžic vaječného likéru
Náplň:
3 žloutky
120 g másla
125 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce rumu
175 ml vaječného likéru
10 plátků bílé želatiny dr. Oetker
600 g šlehačky 33%
Na zdobení:
čokoládové ozdoby
dortová forma 26 cm
papír na pečení

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh.

  2. Utřeme máslo s cukrem přimícháme žloutky a potom mandle smíchané s práškem do pečiva a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a vaječný likér.

  3. Těsto nalijeme do formy a pečeme 45 minut při 175°C (uprostřed, horkovzdušná 160°C). Zchladlý korpus vyjmeme z formy, odstraníme papír na pečení a necháme na mřížce.

  4. Na náplň utřeme máslo se žloutky, přimícháme moučkový cukr, vanilkový cukr a rum. Potom za stálého míchání pomalu přimícháváme vaječný likér.

  5. Želatinu namočíme podle návodu na obalu, rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme do ní želatinu a přimícháme do máslového krému.

  6. Korpus vložíme opět do dortové formy a naplníme šlehačkovým krémem. Uhladíme a necháme nejlépe přes noc chladit v lednici.

  7. Dort ozdobíme čokoládovými ozdůbkami. Já jsem si ozdoby vyrobila sama tak, že jsem na pečící papír kornoutem naplněným čokoládou udělala různé tvary. Ještě jsem šlehačkou ozdobila.

Poznámka od kuchařky

korpus je moc dobrý, vláčný. Mandle nahrazují mouku. Dort není přeslazený.

Dort jsem pekla pro kamarádku k pohoštění na promoci. Dort je připravený dle knihy – Dorty sladké pokušení