
Suroviny
12 porcí
- Třené těsto:
- 100 g čokolády na vaření Orion
- 5 vajec
- 80 g másla
- 100 g cukru
- 200 g mletých mandlí
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 6 polévkových lžic vaječného likéru
- Náplň:
- 3 žloutky
- 120 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 175 ml vaječného likéru
- 10 plátků bílé želatiny dr. Oetker
- 600 g šlehačky 33%
- Na zdobení:
- čokoládové ozdoby
- dortová forma 26 cm
- papír na pečení
Postup přípravy receptu
-
Předehřejeme troubu. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh.
-
Utřeme máslo s cukrem přimícháme žloutky a potom mandle smíchané s práškem do pečiva a rozpuštěnou čokoládu. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a vaječný likér.
-
Těsto nalijeme do formy a pečeme 45 minut při 175°C (uprostřed, horkovzdušná 160°C). Zchladlý korpus vyjmeme z formy, odstraníme papír na pečení a necháme na mřížce.
-
Na náplň utřeme máslo se žloutky, přimícháme moučkový cukr, vanilkový cukr a rum. Potom za stálého míchání pomalu přimícháváme vaječný likér.
-
Želatinu namočíme podle návodu na obalu, rozpustíme a necháme mírně zchladnout. Ušleháme tuhou šlehačku a vmícháme do ní želatinu a přimícháme do máslového krému.
-
Korpus vložíme opět do dortové formy a naplníme šlehačkovým krémem. Uhladíme a necháme nejlépe přes noc chladit v lednici.
-
Dort ozdobíme čokoládovými ozdůbkami. Já jsem si ozdoby vyrobila sama tak, že jsem na pečící papír kornoutem naplněným čokoládou udělala různé tvary. Ještě jsem šlehačkou ozdobila.
Poznámka od kuchařky
korpus je moc dobrý, vláčný. Mandle nahrazují mouku. Dort není přeslazený.
Dort jsem pekla pro kamarádku k pohoštění na promoci. Dort je připravený dle knihy – Dorty sladké pokušení









