Dort s tankem pro Dominika

64
- reklama -

Suroviny
12-14 porcí

Korpus:
6 vajec
260 g cukru krupice
15 lžic vlažné vody
15 lžic oleje
1 prášek do pečiva
270 g polohrubé mouky
30 g kakaa
Krém :
250 g másla
200 g moučkového cukru
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
50 g 100% tuku
trochu rumu
rybízová marmeláda
Marcipán:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Krém: z mléka, mouky, vanilkového cukru uvaříme hustou kaši, do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme dohladka kaši a dochutíme rumem.

  3. Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe. Trochu krému si necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.

  4. Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.

  5. Mezi 2 mikroteny si hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že si místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.