Suroviny
12-14 porcí
- Korpus:
- 6 vajec
- 260 g cukru krupice
- 15 lžic vlažné vody
- 15 lžic oleje
- 1 prášek do pečiva
- 270 g polohrubé mouky
- 30 g kakaa
- Krém :
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 50 g 100% tuku
- trochu rumu
- rybízová marmeláda
- Marcipán:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného mléka
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barvivo
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut.
-
Krém: z mléka, mouky, vanilkového cukru uvaříme hustou kaši, do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme dohladka kaši a dochutíme rumem.
-
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe. Trochu krému si necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.
-
Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.
-
Mezi 2 mikroteny si hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že si místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.