
Suroviny
12 porcí
- Drobenkové těsto:
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Jablečná náplň:
- 10 malých jablek nakyslých
- 2 lžíce rumu
- 3 lžíce rozinek
- 3 lžíce mandlové lupínky
- Tvarohová náplň:
- 2 vejce
- 60 g másla
- 100 g cukru
- 6 lžic citronové štávy
- 375 g netučného tvarohu
- 2 lžíce pšeničné krupice
- moučkový cukr na posypání dortu
- papír na pečení
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení. Do rozpuštěného másla přidáme cukr, mouku, prášek do pečiva a žloutek. Vypracujeme drobenkové těsto.
-
Jablka umyjeme, odstraníme jadřince a naplníme je rozinkami smíchanými s rumem a mandlemi. Předehřejeme troubu.
-
Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s máslem a cukrem do pěny, přimícháme citronovou šťávu, tvaroh, krupici a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
-
Dvě třetiny drobenkového těsta namačkáme do formy, po obvodu rozložíme jablka a formu doplníme tvarohovou hmotou. Zbylé těsto nadrobíme na tvarohovou náplň. Pečeme 75 – 80 minut při 175 stupních (uprostřed, horkovzdušná trouba – 150 stupňů). Dort necháme vychladnout ve formě a před podáváním ho pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Já jsem do tvarohové hmoty přidala o dvě lžíce krupice více, zdálo se mi to řídké, ale v předpisu jsou 2 lžíce.Nechala jsem ho vychladnout přes noc a krájela na druhý den.