Suroviny
12 porcí
- Korpus :
- 5 vajec
- 120 g cukru krupice
- 190 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- horká voda (cca 3 lžíce)
- 4 lžíce oleje
- Krém :
- 750 ml šlehačky min 30%
- 250 g bílé čokolády (může být i tmavá)
- ovoce na ozdobu
- balení trubiček
- sáček želatiny
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme horkou vodu (rozpustí cukr). Šleháme co nejdéle, čím našlehanější vejce budou, tím křehčí bude těsto. Mouku prosejeme, promícháme s práškem do pečiva a lehce vmícháme do vajec.
-
Pečeme v olejem vymazané formě, na dno dávám pečící papír a dáme péct do předehřáté trouby, na 160°C cca 30 min. Troubu otvíráme nejdříve po 15ti min., aby těsto nespadlo. Jestli je upečené kontrolujeme klasicky špejlí.
-
Krém : Vyšleháme šlehačku do tuha. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout a ručně lehce vmícháme do vyšlehané šlehačky, používáme stěrku a spíš než mícháme tak jakoby převracíme, nebo jak to nazvat, aby šlehačka co nejméně spadla.
-
Korpus prokorojíme, promažeme, lehce pomažeme i strany a vršek dortu. Necháme min hodinku v lednici ztuhnot. Začneme obkládat trubičkami, chce to trochu trpělivosti, občas totiž nedrží, tak je lepší si mašli uvázat hned a postupně vkládat trubičky pod ní a na konci více utáhnout.
-
Po té poklademe ovocem, želatinu připravíme dle návodu na obalu a ovoce s ní mašlovačkou potřeme.
-
Dobrou chuť 🙂
Poznámka od kuchařky
Výborná kombinace je „bílé“ šlehačky s kokosem (nahradíme 50 g mouky, 50 g strouhaného kokosu) nebo varianta „tmavé“ šlehačky s těstem s lískovými ořechy 🙂