Dort s ovocem a šlehačkou

116
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Korpus :
5 vajec
120 g cukru krupice
190 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
horká voda (cca 3 lžíce)
4 lžíce oleje
Krém :
750 ml šlehačky min 30%
250 g bílé čokolády (může být i tmavá)
ovoce na ozdobu
balení trubiček
sáček želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme horkou vodu (rozpustí cukr). Šleháme co nejdéle, čím našlehanější vejce budou, tím křehčí bude těsto. Mouku prosejeme, promícháme s práškem do pečiva a lehce vmícháme do vajec.


    Zobrazit celý recept

  2. Pečeme v olejem vymazané formě, na dno dávám pečící papír a dáme péct do předehřáté trouby, na 160°C cca 30 min. Troubu otvíráme nejdříve po 15ti min., aby těsto nespadlo. Jestli je upečené kontrolujeme klasicky špejlí.

  3. Krém : Vyšleháme šlehačku do tuha. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme zchladnout a ručně lehce vmícháme do vyšlehané šlehačky, používáme stěrku a spíš než mícháme tak jakoby převracíme, nebo jak to nazvat, aby šlehačka co nejméně spadla.

  4. Korpus prokorojíme, promažeme, lehce pomažeme i strany a vršek dortu. Necháme min hodinku v lednici ztuhnot. Začneme obkládat trubičkami, chce to trochu trpělivosti, občas totiž nedrží, tak je lepší si mašli uvázat hned a postupně vkládat trubičky pod ní a na konci více utáhnout.

  5. Po té poklademe ovocem, želatinu připravíme dle návodu na obalu a ovoce s ní mašlovačkou potřeme.

  6. Dobrou chuť 🙂

Poznámka od kuchařky

Výborná kombinace je „bílé“ šlehačky s kokosem (nahradíme 50 g mouky, 50 g strouhaného kokosu) nebo varianta „tmavé“ šlehačky s těstem s lískovými ořechy 🙂