
Suroviny
- 4 vejce
- 100 g vody
- 100 g oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g krystalového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 lžíce kakaa (kvalitního)
- Náplň:
- (Do dortu jsem použila náplň šlehačkovou – z rostl šlehačky Hulalá viz obrázek)
- (Do spodní bílé vrstvy jsem přidala)
- 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
- pokrájené jahody
- Do další vrstvy krému jsem přidala kakao
- (Neuvádím množství použité šlehačky – záleží na každém kolik krému vyšlehá)
- Šlehačka Hulalá jde nahradit Ramou Cremefine na šlehání
- na ozdobu :
- 1 balení pralinek
- tyčinky (Kaufland)
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozdělíme na bílek a žloutek. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
-
K žloutkům přidáme olej, vodu a rozšleháme v napěněnou hmotu.
-
Přidáme cukr, přesátou mouku s práškem do pečiva, vanilk. cukr.
-
Vše promícháme a nakonec spojíme s našlehanými bílky.
-
Hmotu si rozdělíme na dvě části – do jedné přidáme kakao.
-
Do vymazané a moukou (hrubou) vysypané dortové formy doprostřed klademe pořád na jedno místo střídavě tmavou a světlou hmotu. Tím se nám v korpusu utvoří „letokruhy“, které jsou velmi hezké při rozkrojení dortu. Těsto uhladíme.
-
Dáme péci – záleží na troubě každého z nás – já asi tak cca 25-30 minut při 200 stupních. Mám ale stará plynová kamna – těžko radit.
Je-li korpus pečený zjistíme pomocí špejle, kterou zapíchneme doprostřed, pokud je suchá po vytažení – máme pečeno – pokud ne – chvíli ještě pečeme.
-
Po vystydnutí korpus rozkrojíme na tři díly – pomůžeme si nožem, korpus nejprve nařízneme (jemně) po obvodu, vložíme níti a pomocí nítě korpus dokrojíme.
(Tím, že si oba konce po zavedení do rýhy od nože prohodíme mezi sebou třeba zleva
doprava).
-
Spodní bílá vrstva krému:
Do spodní bílé vrstvy jsem přidala 250 g tvarohu. Natřela slabou vrstvu, pokladla rozkrájenými
čerstvými jahodami, natřela opět slabou vrstvou krému. Přikryla 2 částí korpusu.
-
Kakaová vrstva krému:
Do ušlehané šlehačky jsem přidala jeden a půl lžíce kakaa. Natřela a přikryla 3 částí korpusu.
-
Celý dort jsem potřela bílou šlehačkou, po obvodu ozdobila trubičkami (Kaufland),
převázala mašlí, dozdobila pralinkami a zbytkem šlehačky.
Dala ztuhnout do lednice do druhého dne.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: http://www.zdravavarecka.cz/