Dort s marcipánovými kravičkami

68
- reklama -

Suroviny
14 porcí

Korpus:
5 vajec
špetka soli
180 g cukru
200 g polohrubé mouky
5 lžic oleje
Krém:
0,5 l mléka
200 g cukru
2 vanilkové pudinky
1 máslo (nebo Hera máslová)
1 Hera
rum
Na promazání:
rybízová marmeláda
Figurky, potažení dortu:
4 lžíce sušeného mléka
6 lžic moučkového cukru
1 lžička másla
1 lžička medu
trochu vody
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. FIGURKY: Ze všech ingrediencí vytvoříme modelovací hmotu, kterou si rozdělíme na různě velké části (potažení, tělíčko, skvrny, čumák). Tyto části barvíme tak, že do částí přisypeme kousek barviva a hněteme v ruce dokud se barvivo nerozpustí. Poté různě obarvené části zabalíme každou barvu zvlášť do fólie a necháme 1/2 hodiny odležet v lednici.


    Zobrazit celý recept

  2. KORPUS: Bílky a sůl vyšleháme jakmile se začne tvořit bílá pěna postupně přidáváme cukr a šleháme až vznikne tuhý lesklý sníh. Do sněhu postupně zašleháváme žloutky a po lžičkách olej. Nakonec vmícháme lehce metličkou mouku. Těsto nalijeme do formy (průměr cca 24 cm) na pečící papír. Pečeme kolem 190°C cca 35 minut.

  3. KRÉM: Uvaříme pudink z mléka, pudinku a cukru. Nádobu ve které jsme pudink uvařili překryjeme potravinářskou fólií aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Máslo a Heru, kterou jsme nechali zteplat na pokojovou teplotu pomalu zašleháváme do vychladlého pudingu, dokud nevznikne skoro bílý krém. Přidáme dle chuti rum.

  4. Korpus na 2x prokrojíme namažeme zavařeninou a promažeme krémem. Kdo nemá rád zavařeninu, dávat nemusí. Poté si vyválíme z marcipánové hmoty plát, kterým potáhneme dort, začistíme a začneme modelovat figurky. Já jsem si hlavu a končetiny k trupu připevnila párátky. Figurky posadíme na dort a dozdobíme.

Poznámka od kuchařky

Je lepší připravit si figurky den předem. V ledničce krásně ztuhnou a na dortu už je jen přizdobíte.