Dort s marcipánem

46
- reklama -

Suroviny

Korpus: 5 vajec
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Krém: 300 ml mléka
1 vanilkový pudink
100 g moučkového cukru
1 bílá čokoláda
250 g másla
Marcipán: 150 ml vody
70 g másla (pravého)
150 g hladké mouky
cca 500 g přesátého cukru moučka
mandlová tresť (sladká nebo hořká, já dala napůl)

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Oddělíme si bílky od žloutků – do bílků dáme špetku soli a vyšleháme sníh.


    Zobrazit celý recept

  2. Do sněhu přišleháme po částech cukr, musíme šlehat dýl (asi 5 min).

  3. Do hotového sněhu postupně zašleháme žloutky a olej na střídačku ( 1 lžíce žloutek -> prošlehat, 1 lžíce oleje -> prošlehat a to vše 5x ). Šlehač dáme na nižší otáčky.

  4. Do těsta přidáme mouku a kakao, opatrně promícháme vařečkou.

  5. Těsto dáme do formy a pečeme 40 min na 150°C.

  6. Krém: Uvaříme pudink, když začne houstnout, přidáme bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak sundáme ze sporáku a vmícháme větší kousek másla. Necháme vychladnout a občas zamícháme, aby nevznikl škraloup. Do vychladnutého pudinku zašleháme máslo a cukr.

  7. Marcipán: Vodu s máslem přivedeme k varu a přidáme mouku, těsto odpálíme ( mícháme tak dlouho, aby se nám těsto nelepilo na stěny hrnce ) a necháme vychladit.

  8. Pak do těsta vpracujeme cukr, 2 lžičky tresti a můžeme ho obarvit.

    Při potahování dortu je dobré si marcipán rozválet mezi 2 kusy folie.

Poznámka od kuchařky

Čokoláda na krém nemusí být bílá, používám i na vaření nebo mléčnou. Taktéž pudink nemusí být vanilkový, jde to udělat i s karamelovým.