Dort s číslicí

195
- reklama -

Suroviny

6 vajec
140 g hladké mouky
180 g cukr krupice
40 g kakaa
1 vanilkový cukr
30 g oleje nebo rozehřátého másla
3 lžíce horké vody
Krém:
2 kelímky Pařížské šlehačky
Poleva:
150 smetany ke šlehání
150 g čokolády
Dále:
meruňková marmeláda na potření
3 malé krabičky lentilek
marcipán na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu. V jiné míse našleháme žloutky s horkou vodou a vanilkovým cukrem. Vše mícháme dohromady a vařečkou postupně přimícháme mouku prosátou s kakaem. Nakonec přikapeme olej nebo rozpuštěné máslo.


    Zobrazit celý recept

  2. Pečeme ve formě o průměru 23 cm nebo na plechu a složíme si nanečisto libovolnou velikost dortu.

  3. Vystřihneme si podložku o rozměrech dortu a položíme na ní celý dortový plát. Potřeme do tuha ušlehanou Pařížskou šlehačkou a nahoru složíme ze zbytků horní dortový plát.

  4. Potřeme meruňkovým džemem a přelijeme čokoládovou polevou. Tu si připravíme tak, že ohřejeme smetanu, nalámeme do ní kousky čokolády a dobře rozmícháme. Pak necháme vychladnout.

  5. Z papíru si vystřihneme šablonu čísla, přiložíme na dort a nožem lehce obřízneme. Pak lžičkou opatrně odstraníme vnitřek číslice asi do hloubky 1 cm.

  6. Dort dozdobíme marcipánem a do vydlabané šablony nasypeme lentilky.

Poznámka od kuchařky

Aby se s dortem dobře během zdobení manipulovalo, je dobré si ještě pod podložku složit pruh novinového papíru s vyčnívajícími konci.

Místo marcipánu můžete dozdobit dalšími lentilkami, krémem nebo šlehačkou.