Suroviny
- 6 vajec
- 140 g hladké mouky
- 180 g cukr krupice
- 40 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 30 g oleje nebo rozehřátého másla
- 3 lžíce horké vody
- Krém:
- 2 kelímky Pařížské šlehačky
- Poleva:
- 150 smetany ke šlehání
- 150 g čokolády
- Dále:
- meruňková marmeláda na potření
- 3 malé krabičky lentilek
- marcipán na dozdobení
Postup přípravy receptu
-
Bílky ušleháme s cukrem do tuhého sněhu. V jiné míse našleháme žloutky s horkou vodou a vanilkovým cukrem. Vše mícháme dohromady a vařečkou postupně přimícháme mouku prosátou s kakaem. Nakonec přikapeme olej nebo rozpuštěné máslo.
-
Pečeme ve formě o průměru 23 cm nebo na plechu a složíme si nanečisto libovolnou velikost dortu.
-
Vystřihneme si podložku o rozměrech dortu a položíme na ní celý dortový plát. Potřeme do tuha ušlehanou Pařížskou šlehačkou a nahoru složíme ze zbytků horní dortový plát.
-
Potřeme meruňkovým džemem a přelijeme čokoládovou polevou. Tu si připravíme tak, že ohřejeme smetanu, nalámeme do ní kousky čokolády a dobře rozmícháme. Pak necháme vychladnout.
-
Z papíru si vystřihneme šablonu čísla, přiložíme na dort a nožem lehce obřízneme. Pak lžičkou opatrně odstraníme vnitřek číslice asi do hloubky 1 cm.
-
Dort dozdobíme marcipánem a do vydlabané šablony nasypeme lentilky.
Poznámka od kuchařky
Aby se s dortem dobře během zdobení manipulovalo, je dobré si ještě pod podložku složit pruh novinového papíru s vyčnívajícími konci.
Místo marcipánu můžete dozdobit dalšími lentilkami, krémem nebo šlehačkou.