Suroviny
8 porcí
- Těsto:
- 3 vejce
- 1,5 dl krupicového cukru
- 2 dl hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Náplň:
- 2 plátky želatiny
- 2 vaječné žloutky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce kukuřičné mouky
- 5 dl smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového cukru
- Na ozdobení:
- asi 225 g marcipánu
- červená potravinářská barva
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 250°C.
-
Vejce a cukr vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a vmíchejte ji do směsi a vajec.
-
Obdelníkovou formu o rozměrech asi 30 krat 40 cm vyložte pečicím papírem.
-
Směs nalijte do formy a pečte asi 5 minut uprostřed trouby. Upečený piškot vyklopte na pečicí papír vysypaný moučkovým cukrem. Sejměte pečicí papír. Korpus zakryjte pečicím plechem a nechte jej vychladnout.
-
Namočte do studené vody plátky želatiny.
-
V kastrůlku smíchejte vaječné žloutky, cukr, kukuřičnou mouku a 3 dl smetany. Směs na mírném ohni míchejte tak dlouho dokud nezhoustne. Plátky želatiny vyjměte z vody a vmíchejte je do horké náplňě. Náplň ochuťte vanilkovým cukrem.
-
Ze zbylých 2 dl smetany ušlehejte šlehačku a vmíchejte jí do náplňě. Náplň nechte vychladnout.
-
Nerovné okraje piškotu přiřízněte nožem. Těsto pak nakrájejte na tři pláty o rozměrech 8 krat 29 cm, pláty těsta promažte náplní a položte na sebe.
-
Pomocí potravinářského barviva obarvěte marcipán narůžovo, vyválejte z něj obdelník o rozměrech asi 30 krat 18 cm.
-
Marcipán položte na piškotový moučník a přesvědče si, že je hladký a napnutý. Ostrým nožem nakrájejte moučník na 8 kousků o šířce asi 3,5 cm a jednotlivé kousky posypejte moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Jestli chcete dosáhnout korunky jež vidíte na mém fotu, vystřihněte z papíru libovolný obrázek (např. korunku), přiložte na moučník, posypejte cukrem a papír poté sejměte.