Dort pro princezny

37
- reklama -

Suroviny
8 porcí

Těsto:
3 vejce
1,5 dl krupicového cukru
2 dl hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
2 plátky želatiny
2 vaječné žloutky
1 lžíce krupicového cukru
1 lžíce kukuřičné mouky
5 dl smetany ke šlehání
2 lžičky vanilkového cukru
Na ozdobení:
asi 225 g marcipánu
červená potravinářská barva
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 250°C.


    Zobrazit celý recept

  2. Vejce a cukr vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku a prášek do pečiva a vmíchejte ji do směsi a vajec.

  3. Obdelníkovou formu o rozměrech asi 30 krat 40 cm vyložte pečicím papírem.

  4. Směs nalijte do formy a pečte asi 5 minut uprostřed trouby. Upečený piškot vyklopte na pečicí papír vysypaný moučkovým cukrem. Sejměte pečicí papír. Korpus zakryjte pečicím plechem a nechte jej vychladnout.

  5. Namočte do studené vody plátky želatiny.

  6. V kastrůlku smíchejte vaječné žloutky, cukr, kukuřičnou mouku a 3 dl smetany. Směs na mírném ohni míchejte tak dlouho dokud nezhoustne. Plátky želatiny vyjměte z vody a vmíchejte je do horké náplňě. Náplň ochuťte vanilkovým cukrem.

  7. Ze zbylých 2 dl smetany ušlehejte šlehačku a vmíchejte jí do náplňě. Náplň nechte vychladnout.

  8. Nerovné okraje piškotu přiřízněte nožem. Těsto pak nakrájejte na tři pláty o rozměrech 8 krat 29 cm, pláty těsta promažte náplní a položte na sebe.

  9. Pomocí potravinářského barviva obarvěte marcipán narůžovo, vyválejte z něj obdelník o rozměrech asi 30 krat 18 cm.

  10. Marcipán položte na piškotový moučník a přesvědče si, že je hladký a napnutý. Ostrým nožem nakrájejte moučník na 8 kousků o šířce asi 3,5 cm a jednotlivé kousky posypejte moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Jestli chcete dosáhnout korunky jež vidíte na mém fotu, vystřihněte z papíru libovolný obrázek (např. korunku), přiložte na moučník, posypejte cukrem a papír poté sejměte.