
Suroviny
- Korpus: 28 dkg cukru
- 24 dkg polohrubé mouky
- 8 vajec
- 1 lžička prášku do pečiva
- 8 lžic horké vody
- Krém: 0,5 l mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 2 vanilkové cukry
- 24 dkg cukru
- 50 dkg másla
- Rum
- kokos na obalení
- marcipán na povrch dortu
- různé cukrářské zdobení
Postup přípravy receptu
-
Žloutky ušleháme s cukrem doběla, přidáme po lžících horkou vodu a ještě 5 minut šleháme. Ušleháme tuhý sníh, který zvolna vmícháváme střídavě s moukou do ušlehaných žloutků. (Já k ušlehaným žloutkům zašlehávámm polovinu mouky a druhou přimíchám střídavě se sněhem).
-
Pečeme zvolna v předehřáté troubě (já pekla 70 minut, ale teplotu v plynové troubě nedokážu odhadnout).
-
Pro krém si uvaříme puding společně s celou dávkou cukru a vanilkovým cukrem. Necháme vychladit na teplotu, jaké má máslo, které po částech zašleháváme do pudingu a ještě asi 5 minut dobře prošleháme na hladký krém.
-
Korpus po vychlazení (lépe druhý den po upečení) rozkrojíme na tři díly, spodní potřeme marmeládou nebo tvárnou, ne tuhou ani ne řídkou piškotovou likérovou směsí z upečeného, rozdrobeného nebo umixovaného piškotu z poloviční dávky, smíchaným asi s 3 dcl likéru (skvělý je višňový). V tom případě nepokapeme piškotové díly rumem, ale likérem.
-
Natřeme vrstvou krému (i na piškotovou likérovou směs), druhý díl potřeme krémem. Obvod dortu potřeme krémem a obalíme v kokosu. Povrch dortu pokryjeme marcipánem a různě zdobíme.
Poznámka od kuchařky
Je to můj druhý pokus svatebního dortu i práce s marcipánem. Zatím pro mne klasika, než se naučím zdobit a tvořit jiné druhy květin 🙂 Přidávám i srdce, které jsem plnila právě tou likérovou směsí, jak jsem ji popsala v receptu.
Formy podkovy i srce mají obsah 6l.