Dort pro Pejli

50
- reklama -

Suroviny

Korpus: 28 dkg cukru
24 dkg polohrubé mouky
8 vajec
1 lžička prášku do pečiva
8 lžic horké vody
Krém: 0,5 l mléka
2 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
24 dkg cukru
50 dkg másla
Rum
kokos na obalení
marcipán na povrch dortu
různé cukrářské zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky ušleháme s cukrem doběla, přidáme po lžících horkou vodu a ještě 5 minut šleháme. Ušleháme tuhý sníh, který zvolna vmícháváme střídavě s moukou do ušlehaných žloutků. (Já k ušlehaným žloutkům zašlehávámm polovinu mouky a druhou přimíchám střídavě se sněhem).

  2. Pečeme zvolna v předehřáté troubě (já pekla 70 minut, ale teplotu v plynové troubě nedokážu odhadnout).

  3. Pro krém si uvaříme puding společně s celou dávkou cukru a vanilkovým cukrem. Necháme vychladit na teplotu, jaké má máslo, které po částech zašleháváme do pudingu a ještě asi 5 minut dobře prošleháme na hladký krém.

  4. Korpus po vychlazení (lépe druhý den po upečení) rozkrojíme na tři díly, spodní potřeme marmeládou nebo tvárnou, ne tuhou ani ne řídkou piškotovou likérovou směsí z upečeného, rozdrobeného nebo umixovaného piškotu z poloviční dávky, smíchaným asi s 3 dcl likéru (skvělý je višňový). V tom případě nepokapeme piškotové díly rumem, ale likérem.

  5. Natřeme vrstvou krému (i na piškotovou likérovou směs), druhý díl potřeme krémem. Obvod dortu potřeme krémem a obalíme v kokosu. Povrch dortu pokryjeme marcipánem a různě zdobíme.

Poznámka od kuchařky

Je to můj druhý pokus svatebního dortu i práce s marcipánem. Zatím pro mne klasika, než se naučím zdobit a tvořit jiné druhy květin 🙂 Přidávám i srdce, které jsem plnila právě tou likérovou směsí, jak jsem ji popsala v receptu.

Formy podkovy i srce mají obsah 6l.