Dort pro babičku

109
- reklama -

Suroviny

Těsto:
4 vejce
200 g cukr krupice
200 g polohrubé mouky
6 lžic horké vody
1/2 prášku do pečiva
Krém:
1 máslo
100 g čokolády na vaření
Mandlový marcipán:
200 g mandlí
200 g cukr moučka
5 kapek potravinářské příchutě hořká mandle
5 kapek příchutě sladká mandle
Nádivka:
1 balení dlouhých cukrářských piškotů
rum
voda

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme vejce s cukrem a horkou vodou, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva.

  2. Vlejeme na plech asi 25×30 cm vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C asi za 8 minut upečeme.

  3. Po vychladnutí plát těsta pokapeme rumem, potřeme polovinou krému, na který jsme utřeli máslo s nahřátou (né tekoucí) čokoládou.

  4. Na krém naskládáme dlouhé cukrářské piškoty, které jsme předtím velmi krátce po jednom ponořili do vody s rumem.

  5. Na tuto plochu potřebujeme 24 ks piškotů, tj. celé balení. Pokud máme plát těsta větší, buď ho odkrojíme nebo použijeme místo piškotů.

  6. Na naskládané piškoty natřeme druhou polovinu krému a na ní položíme mandlové víko.

  7. Mandlový marcipán: mandle spaříme horkou vodou, sloupneme, nastrouháme nebo umixujeme najemno, smícháme s cukrem a dochutíme trestí.

  8. Vyválíme na tenko, vyřízneme obdélník podle velikosti dortu, pak vyválíme okraje, přilepíme na boky a spáry „slepíme“ tím, že po nich přejíždíme prstem, který namáčíme do vody.

  9. Povrch dozdobíme a necháme do druhého dne proležet.

Poznámka od kuchařky

Žíhaný marcipán na kvítky děláme z falešného marcipánu, protože marcipán z mandlí nemá bílou barvu. Děláme ho tak, že si nadrobíme různě barevné kousky marcipánu na stůl a vyválíme ho.

Místo cukrářských piškotů můžeme použít i obyčejné dětské piškoty, ale pak není dort tak vysoký.