
Suroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukr krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 6 lžic horké vody
- 1/2 prášku do pečiva
- Krém:
- 1 máslo
- 100 g čokolády na vaření
- Mandlový marcipán:
- 200 g mandlí
- 200 g cukr moučka
- 5 kapek potravinářské příchutě hořká mandle
- 5 kapek příchutě sladká mandle
- Nádivka:
- 1 balení dlouhých cukrářských piškotů
- rum
- voda
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme vejce s cukrem a horkou vodou, přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva.
-
Vlejeme na plech asi 25×30 cm vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě na 180°C asi za 8 minut upečeme.
-
Po vychladnutí plát těsta pokapeme rumem, potřeme polovinou krému, na který jsme utřeli máslo s nahřátou (né tekoucí) čokoládou.
-
Na krém naskládáme dlouhé cukrářské piškoty, které jsme předtím velmi krátce po jednom ponořili do vody s rumem.
-
Na tuto plochu potřebujeme 24 ks piškotů, tj. celé balení. Pokud máme plát těsta větší, buď ho odkrojíme nebo použijeme místo piškotů.
-
Na naskládané piškoty natřeme druhou polovinu krému a na ní položíme mandlové víko.
-
Mandlový marcipán: mandle spaříme horkou vodou, sloupneme, nastrouháme nebo umixujeme najemno, smícháme s cukrem a dochutíme trestí.
-
Vyválíme na tenko, vyřízneme obdélník podle velikosti dortu, pak vyválíme okraje, přilepíme na boky a spáry „slepíme“ tím, že po nich přejíždíme prstem, který namáčíme do vody.
-
Povrch dozdobíme a necháme do druhého dne proležet.
Poznámka od kuchařky
Žíhaný marcipán na kvítky děláme z falešného marcipánu, protože marcipán z mandlí nemá bílou barvu. Děláme ho tak, že si nadrobíme různě barevné kousky marcipánu na stůl a vyválíme ho.
Místo cukrářských piškotů můžeme použít i obyčejné dětské piškoty, ale pak není dort tak vysoký.