Suroviny
- Korpus:
- 4 vajec
- 200 g cukru krupice
- 10 lžic vlažné vody
- 10 lžic oleje
- 3/4 prášek do pečiva
- 180 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- Krém:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 50 g 100% tuku
- trochu rumu
- rybízová marmeláda
- Marcipán:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného mléka
- 2 lžíce vlažné vody
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářské barvivo
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, kakao, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazaného a vysypaného kastrůlku a na 175 stupních pečeme asi 50 minut.
-
Krém:
Z mléka, mouky, vanil.cukru uvaříme hustou kaši do které vmícháme tuk a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, zašleháme dohladka kaši a dochutíme rumem. -
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, krémem a dáme na sebe. Seřežeme do kulata vrch, se zbytků vytvoříme nepečenou hmotu a dotvarujeme hezky do kulata. Trochu krému si necháme, tím potřeme celý povrch. Dáme do chladna ztuhnout.
-
Mezitím si uděláme marcipán, cukr s mlékem si prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu.
-
Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3 x až 4 x.
-
Mezi dvěma mikroteny si hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že si místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.