Dort Pařez – pro dědu Pařízka

102
- reklama -

Suroviny

Korpus:
6 ks vajec 
1 lžička kypřícího prášku 
100 ml oleje 
300 g polohrubé mouky 
300 g cukru krupice
Náplň:
višňový džem
krém z mascarpone
máslový krém
mléčný marcipán
kokos
kakao
čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků.

  2. Ve větší míse, elektrickým šlehačem, ušleháme bílky na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a žloutky,přidáme olej a mouku s kypřícím práškem. Piškotové těsto opatrně promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Jedna je průměr 26cm a ta druhá na pařez průměr 16 cm.

  3. Piškot pečeme na 170 °C asi 45 minut. Po upečení vyndáme piškotové korpusy z trouby a necháme na mřížce vychladnout.

  4. Druhý den korpusy rozříznu na 3 díly každý a potřu první díl višňovou marmeládou na který položím druhý díl, ten potřu krémem z mascarpone a položím třetí díl. Celý třetí díl potřu máslovým krémem, protože na něj budu pokládat malý dort s mléčným marcipánem.(Na krému z mascarpone by se mohl ten maripán rozmočit.)

  5. Krém z mascarpone:
    Vyšlehám 1 šlehačku s 500 g mascarpone s 2 sáčky ztužovače na šlehačku a s cca 70g moučkového cukru. Nakonec vmíchám 1 PL holandského kakaa.

  6. Máslový krém:
    1,2 dl mléka spolu s 2 lžícemi solamylu s 1 žloutkem,4 lžícemi cukru,1 lžicí rumu vymícháme na sporáku v hustší kaši, kterou necháme vychladnout a pak vyšleháme spolu s 10 dkg měkkého másla na krém.

  7. Mléčný falešný marcipán:
    200 g sušeného polotučného mléka, 200 g moučkového cukru, 3 lžíce kukuřičného sirupu,(nebo med), 2 lžičky oleje, mandlová tresť a voda.

  8. Marcipán barvím gel. potr. barvami a kakaem. K dotvoření pak používám rozpuštěnou čokoládu, obarvený kokos.