
Suroviny
- KORPUS:
- – 6 vajec
- – 3/4 hrnečku krupicového cukru
- – 1 vanilkový cukr
- – 1 prášek do pečiva
- – 2 hrnky polohrubé mouky
- – šálek vody
- – špetka soli
- – trošku oleje (stačí asi 2-3 lžíce)
- – trošku rumu (1-2 lžíce)
- – marmeláda (dle vlastního výběru)
- – máslo
- mouka na vymazání a vysypání formy
- ZDOBENÍ:
- – např.:
- jahody
- kiwi (broskve,…)
- – 1 dortové želé
Postup přípravy receptu
-
Začneme korpusem. Bílky oddělíme od žloutků a se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a rum a ušleháme hustou směs. K této směsi přidáváme postupně mouku promíchanou s práškem do pečiva. Můžeme přidat i šálek vody, pokud je směs příliš hustá. Postupně přidáváme i sníh.
-
Těsto vylijeme do vymazané a vysypané kulaté formy (asi do 3/4, protože nám korpus pěkně ,,vyleze“). Pečeme na 150°C 25 minut a dalších 15 minut na 180°C.
-
Pokud nám zbude těsto, můžeme upéct i malé bábovičky ( mě zbylo na 2).
-
Vychladlý korpus rozkrojíme a střed namažeme marmeládou (jelikož je korpus dost sladký doporučuji dát kyselejší marmeládu – já použila malinovou). Přiklopíme horní ,,placku“ a ozdobíme dle fantazie. Nakonec zalijeme želém a necháme na hodinku vychladit (já osobně chladím celou noc).
Poznámka od kuchařky
TIP od dědy: Do trouby k pečícímu se korpusu dejte plechový hrneček (nebo jakoukoliv nádobku) s vodou. Jelikož se voda bude odpařovat, bude korpus krásně vláčný a jak říká děda – ,,Bude lehký jako obláček“ :).
Dort jsem pekla pro tatínka k narozeninám a vzpomněla jsem si na dědovo výborný recept. Dort nemusíte zdobit jenom ovocem, můžete ho polít různými polevami, zdobit šlehačkou,…
Dneska jsem ho vyfotila před cestou do ledničky, zítra dodám řez a celkový vzhled :D.