
Suroviny
- Korpus:
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20dkg cukru písek
- 4 vejce
- 2 rovné lžičky prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic horké vody
- špetka soli
- Krém:
- libovolný – já použila:
- kakao
- máslo
- cukr
- Falešný marcipán:
- marcipán:
- 20 dkg sušeného mléka
- 20 dkg cukr moučka
- 2 lžičky oleje
- 3 lžičky mandlového aroma
- trochu vody tak nanejvýš 50 ml
- barvivo
Postup přípravy receptu
-
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej.
-
Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
-
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
-
Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
-
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 minut. Po 40 minutách zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 minut odpočinout.
-
Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.