
Suroviny
- KORPUS-
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 5 x vejce
- 240 g cukru moučka
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 1 lžíce kakaa
- MLÉČNÁ MARCIPÁNOVÁ HMOTA – viz. recept zde na Topkách – http://www.toprecepty.cz/recept/15315-mlecna-marcipanova-hmota/:
- 1/2 kg cukru moučka
- 1/4 kg sušeného mléka
- 1 pl glukózového sirupu nebo 2 pl pšeničného sirupu
- mandlová tresť
- 2 pl vody
- KRÉM –
- 15 dkg krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink
- 400 ml dl plnotučného mléka
- 2 másla
- 10 dkg ztuženého tuku
- dle libosti můžete ochutit
- kakao nebo ořechy, kokosem
- Marmeláda
- rum
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
-
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta.
-
Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Toto množství je na jeden hluboký plech, kde po upečení můžete korpus rozříznou na 2 pláty.
-
KRÉM: z mléka uvaříme puding, do kterého přidáme oba cukry. Do vychladlého vmícháme máslo pokojové teploty a rozpuštěný pokrmový tuk. Vyšleháme do hladkého krému.
-
Vychladlý korpus prořízneme na dva pláty. Poté si vyřízneme tvar dortu, který si zákazník vymyslel. Na podložku, na které už dort zůstane dáme jeden plát, potřeme jej pikantní marmeládou a vrstvou krému. Přiklopíme druhým plátem a postup opakujeme až do výšky dortu, kterou potřebujeme.
-
Celý dort obmažeme slabou vrstvou krému – vyrovnáme nerovnosti. Dáme pořádně vychladit do lednice. Mezitím si rozpracujeme hmotu na potažení, aby měla konzistenci plastelíny. Podsypeme si potahovací hmotu škrobovou moučkou a hmotu vyválíme na dosti velká plát asi 1,5-2 cm.
-
Na vychladlý korpus položíme plát potahovací hmoty a postupně přiděláváme hmotu ke korpusu – u rohů a krajů hmotu jakoby natahujeme, aby se netvořily varhánky. Hmota je vyhlazená a upevněná do všech roků a záhybů a zbytek hmoty ořízneme těsně u kraje dortu. Poté okraje začistíme a dozdobíme dle fantazie.
-
Pokud chceme na hmotu malovat – naředíme si do čistého alkoholu požadovanou barvu – dostatečné množství, pokud budeme malovat velkou plochu – a štětcem dort nabarvíme. Kytičky a jiné ozdoby přilepujeme na dort čistým alkoholem.
Poznámka od kuchařky
Rady
*pláty korpusu můžeme pokapat rumem
* krém si může každý udělat podle své chuti – více máslový, nebo více pudinkový
*ztužený pokrmový tuk není v krému cítit, krém je tužží a lépe se s ním zdobí – lépe drží tvar
*potahovací hmotu nesmíte vyválet moc na tenko, protože by se trhala
*pokud malujete dort barvami, nemusíte mít strach z alkoholu – vyprchá a není na potahové hmotě cítit
*na ředění barev se mi nejlépe osvědčila slivovice a vodka
Další případné dotazy směřujte do soukromých zpráv.