Suroviny
- 5 vajec
- 150 g cukru písek
- 5 lžic oleje
- 30 g kakaa
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 máslo
- 5 lžic polohrubé mouky
- 250 ml mléka či vody
- 5 lžic nutely
- pikantní marmeláda
- čerstvé ovoce
- potahovací hmota
- potravinářská barviva
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme do tuha a všleháme cukr. Šleháme, dokud netvoří sníh pevné špičky. Poté zašleháme žloutky a olej, ručně vmícháme kakao, mouku a PDP. Pečeme ve formě (klasika 25 cm či menší vyšší 20 cm – použita v tomto případě) 40-50 min. v troubě předehřáté na 150 °C.
-
Vychladlý korpus otočíme dnem vzhůru – získáme tak krásně rovnou plochu, 1-2x prořízneme, lehce potřeme marmeládou, poté nutelovým krémem a poklademe ovocem (nejoblíbenější jsou banány či broskve). Dort potřeme dokola i navrchu zbytkem krému, kterým zarovnáme nerovnosti a dáme do druhého dne do lednice vychladit a proležet.
-
Druhý den potáhneme základním potahem a zdobíme. Flétnu je vhodné si připravit den dopředu, aby trochu vytvrdla a neohýbala se (pokud přesahuje přes podklad)
Poznámka od kuchařky
dort pro dceru kamarádky, malé „Fialky“, která žije hrou na klavír a hoboj… 🙂