Suroviny
- Velký korpus:
- 6 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 270 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- 1 lžička mleté kávy
- 3/4 prášku do pečiva
- 15 lžic oleje
- 15 lžic vody
- Malý korpus:
- 3 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 7 lžic vody
- 7 lžic oleje
- Krém:
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 50 g 100% tuku omega nebo iva
- 1 vanilkový cukr
- 1,5-2 kostky másla
- 250-400 g moučkového cukru
- marmeláda
- Na dohotovení:
- potahová hmota (marcipán nebo potahový fondán)
- potravinářská barviva
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme olej. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kávou a kakaem, střídavě s vodou zlehka vmícháme do vaječné pěny.
-
Hmotu nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 170°C asi 45-50 minut. Vyzkoušíme vpichem špejlí. Necháme vychladnout. Po vychladnutí dvakrát každý korpus rozkrojíme.
-
Krém: v mléce rozmícháme mouku, nalijeme do kastrolu a za stálého míchání uvaříme hladkou kaši. Do horké vmícháme tuk a vanilkový cukr, mícháme až se tuk pořádně rozpustí. Přikryjeme mikrotenem a necháme vychladnout.
-
Máslo vyšleháme do pěny s cukrem a postupně zašleháme studenou kaši. Krém ochutíme rumem nebo citronovou šťávou. Pokaždé napřed korpus potřeme marmeládou a pak teprve krémem. Naplněné dorty potřeme zbylým krémem – povrch i boky.
-
Dáme do lednice na dvě hodinky vychladit. Potom potáhneme obarveným marcipánem, malý posadíme doprostřed velkého a dozdobíme.