
Suroviny
- Světlý korpus:
- 6 vejce
- 20 dkg cukru
- 40 dkg mouky
- 200 ml oleje
- 200 ml vody
- 1 Prášek do pečiva
- pár kapek vanilkové esence
- Tmavý korpus:
- 3 vejce
- 10 dkg cukru
- 20 dkg mouky
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 1/2 prášek do pečiva
- 1 PL kakaa
- pár kapek rumové esence
- Krém hrk hrk:
- 1 jahodový kompot (střední plechovka)
- 1 šlehačka 33 %
- 1,5 vanilkový pudink Dr.Oetker bez vaření Olé
- 1 zakysaná smetana
- 1 ztužovač šlehačky
- Máslový pudinkový krém jahoda:
- 250 g másla
- 1 pudinkový prášek jahoda
- 300 ml mléka
- 4 PL cukru
- Máslový pudinkový krém vanilka:
- 250 g másla
- 1 pudinkový prášek vanilka
- 300 ml mléka
- 4 PL cukru
- pár kapek vanilkové esence
- 2 větší banány
- Smartflex velvet
- Na potah 3/4kg
- cca 1/4 kg potahovací hmoty na figurku
Postup přípravy receptu
-
Světlý korpus:Vejce celé ušleháme do pěny, poté přišleháváme olej a vlažnou až teplou vodu. Chvilku šleháme, vsypeme cukr a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.
-
Do formy o průměru 25 cm vložíme na dno vystřižený kruh z pečícího papíru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, na cca 150°C- raději pomaleji. Upečenost ozkoušíme vpichem párátka. Pokud je suché, korpus je hotový. Objedeme lehce nožem boky, otočíme vrchem dolů na mřížku a dáme vychladnout.
-
Tmavý korpus:
Vejce celé ušleháme do pěny, poté přišleháváme olej a vlažnou až teplou vodu. Chvilku šleháme, vsypeme cukr a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva a kakaem. -
Do formy o průměru 25 cm vložíme na dno vystřižený kruh z pečícího papíru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, na cca 150°C- raději pomaleji. Upečenost ozkoušíme vpichem párátka. Pokud je suché, korpus je hotový. Objedeme lehce nožem boky, otočíme vrchem dolů na mřížku a dáme vychladnout.
-
Hrh hrk krém:
Do uzavíratelné nádoby dáme smetany,šťávu z kompotu, pokrájené jahody, na to pudinky a ztužovač. Uzavřeme a třeseme ta dlouho, až se hmoty spojí do krému. Je lehounký a svěží. -
Pudinkové krémy:
Z mléka, cukru a pudinkového prášku svaříme klasicky hustý pudink, který zaklopíme a dáme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme, až lehce zběláa poté do něj po lžících a na pomalé otáčky vešleháme pudink. -
Korpus světlý dvakrát prořízneme, tmavý jednou. Každou spodní plochu nejprve obtáhneme krémem máslovým jahodovým s pomocí zdobícího pytlíku a nebo prostě pevnějšího sáčku,kterému po naplnění ustříhneme roh tak, aby jsme dokázali pak vytlačit krém asi 1cm široký. V podstatě vytvoříme dvěmi řadami krému mantinel na kraji korpusu. Ten zabrání kontaktu hrkacího krému s potahovou hmotou, která by se pak rozpouštěla.
-
Nerovnosti upravujeme prokládáním banánů na různě silné plátky.
-
Takhle skompletujeme celý korpus. Nedokonalosti doupravíme krémem vailkovým a zase pomocí zdobícího pytlíku. Objedeme boky nad sebou a na vrchní plochu uděláme několik kruhů. Pomocí špachtle krém co nejlépe uhladíme a zarovnáme, jak je potřeba. Dort dáme dobře zatuhnout, nejlépe do druhého dne.
-
Hmotu na potažení krátce nahřejeme v mikrovlnce. Vyznači zdravé výživy nyní nebudou číst! Obarvíme troškou jedlé barvy a hmotu důkladně propracujeme.
-
Na silikonové podložce hmotu rozválíme. Pomocí nitky změříme šířku dortu od spodní hrany,přes vršek, až k protilehlé spodní hraně. Délkou si kontrolujeme, zda už je hmota rozválená do velikosti,kterou potřebujeme.Pomocí silikonové podložky si hmotu přeneseme na dort, silikon sundáme a uhlazujeme a rovnáme, až jsme spokojení. Přebytek hmoty odřízneme, nejlépe kolečkem na pizzu. Z bílé hmoty vyválíme pás, který bude odpovídat polovině obvodu dortu. Jako celek se to totiž hůř přenáší. Na tu pomocí nátlačné lišty uděláme vzor po celé délce. Vykrajovací nátlačnou lištou jej okrojíme a pomocí alkoholu přilepíme na spodní část dortu. Druhou půlku uděláme stejně a dolepíme. Tím je spodní část začištěná a vypadá to hezky.
-
Ze zbytku a kousku bílé hmoty naděláme různě velké kytičky a pomocí alkoholu bez metanolu je na dort podle vlastní fantazie a vkusu přilepíme. Z kousku hmoty uděláme kuličku, kterou rozválíme a pomocí sklenky vykrojíme kolečko. Na něj otlačíme třeba umělohmotnou krajkovou dečku, nebo něco s reliéfem Umístíme na dort jako podložku pod figurku. Tu do ní pomocí párátek v nožce zapíchneme a pokud si nejsme jisti stabilitou, ze zadu zafixujeme špejlí.
Poznámka od kuchařky
Figurku jsem dělala dle návodu dortové bohyně Ariell z dortománie.
Přikládám odkaz na fotopostup:http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=428&t=3…