
Suroviny
- Těsto:
- 200 g tmavé čokolády s min 60% podílem kakaa
- 200 g másla
- 1 lžíce instantní kávy (rozpuštěná ve vroucí vodě)
- 170 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody
- 100 g hnědého přírodního cukru (typ Muscovado-větší podíl melasy)
- 100 g třtinového přírodního cukru
- 25 g tmavého kakaa
- 3 středně velká vejce
- 5 lžic podmáslí (dá se nahradit kefírem)
- strouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny na ozdobu
- marmeláda
- Poleva:
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše)-nalámané
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu (rozpuštěnou v 100 ml vroucí vody). Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí.
-
Do mísy přesejte přes síto mouku+kakao a promíchejte rukou s práškem do pečiva, sodou, cukrem, aby nevznikly žádné žmolky.
-
V jiné misce vyšlehejte trochu vejce a přidejte podmáslí.
-
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte se sypkou směsí, vznikne hladká, polotekutá směs.
-
Vlijte do vytřené a moukou vysypané dortové formy a pečte cca 1 hodinu na 150°C/horkovzduch; 170°C. normální. Zkusit špejlí, až je suchá, je upečeno. Korpus po upečení trochu klesne. Nechte vychladit asi 10 minut ve formě a potom vyndat z formy na drátěnou podložku a nechat zcela vychladnout.
-
Poleva:
Čokoládu nalámat a dát do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlijeme na čokoládu a mícháme a mícháme – krásně se vše spojí. -
Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou, nebo polevou. Celý korpus ještě polijeme teplou polevou. Varianta: na korpus můžete dle vlastní fantazie dát i tvaroh s rozmixovaným ovocem (já rozmixovala meruňky a smíchala s tvarohem).
-
Dozdobíme čokoládovými hoblinami.
-
Dort vydrží několik dní stále stejný.
-
Jednoduchý na přípravu, podrobně rozepsáno, aby bylo srozumitelné pro každého…Cukru bylo původně 200 g + 200 g, ubrala jsem.
Poznámka od kuchařky
Chocolate Mud Cake znamená „zablácený dort“, je to proto, že konzistence není jako u piškotu, ale je tužší – vyloženě čokoládová.
Je to výborný dort pro absolutní čokoholiky:-)
Je vhodné dodržet ingredience, jako je správná čokoláda a hnědý přírodní cukr (koupíte běžně ve Zdravé výživě), tím vynikne ta pravá chuť!