Dort „Chocolate Mud Cake „

73
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g tmavé čokolády s min 60% podílem kakaa
200 g másla
1 lžíce instantní kávy (rozpuštěná ve vroucí vodě)
170 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky sody
100 g hnědého přírodního cukru (typ Muscovado-větší podíl melasy)
100 g třtinového přírodního cukru
25 g tmavého kakaa
3 středně velká vejce
5 lžic podmáslí (dá se nahradit kefírem)
strouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny na ozdobu
marmeláda
Poleva:
200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše)-nalámané
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru

Postup přípravy receptu

  1. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu (rozpuštěnou v 100 ml vroucí vody). Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí.

  2. Do mísy přesejte přes síto mouku+kakao a promíchejte rukou s práškem do pečiva, sodou, cukrem, aby nevznikly žádné žmolky.

  3. V jiné misce vyšlehejte trochu vejce a přidejte podmáslí.

  4. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte se sypkou směsí, vznikne hladká, polotekutá směs.

  5. Vlijte do vytřené a moukou vysypané dortové formy a pečte cca 1 hodinu na 150°C/horkovzduch; 170°C. normální. Zkusit špejlí, až je suchá, je upečeno. Korpus po upečení trochu klesne. Nechte vychladit asi 10 minut ve formě a potom vyndat z formy na drátěnou podložku a nechat zcela vychladnout.

  6. Poleva:
    Čokoládu nalámat a dát do hlubší misky. Šlehačku s cukrem zahřejeme až do teploty, kdy neudržíme prst a vlijeme na čokoládu a mícháme a mícháme – krásně se vše spojí.

  7. Korpus jednou prořízneme, natřeme buď marmeládou, nebo polevou. Celý korpus ještě polijeme teplou polevou. Varianta: na korpus můžete dle vlastní fantazie dát i tvaroh s rozmixovaným ovocem (já rozmixovala meruňky a smíchala s tvarohem).

  8. Dozdobíme čokoládovými hoblinami.

  9. Dort vydrží několik dní stále stejný.

  10. Jednoduchý na přípravu, podrobně rozepsáno, aby bylo srozumitelné pro každého…Cukru bylo původně 200 g + 200 g, ubrala jsem.

Poznámka od kuchařky

Chocolate Mud Cake znamená „zablácený dort“, je to proto, že konzistence není jako u piškotu, ale je tužší – vyloženě čokoládová.

Je to výborný dort pro absolutní čokoholiky:-)

Je vhodné dodržet ingredience, jako je správná čokoláda a hnědý přírodní cukr (koupíte běžně ve Zdravé výživě), tím vynikne ta pravá chuť!