Suroviny
- Na krém:
- 200 g bílé čokolády
- 200 g zakysané smetany
- Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
- 3 zarovnané kávové lžičky kypřícího prášku
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1/2 zarovnané kávové lžičky soli
- 4 vejce
- 2 polévkové lžíce mléka
- 250 ml oleje
- 175 g vlašských ořechů nasekaných na větší kousky
- 175 g čokolády nasekané na větší kousky
- Na ozdobení:
- 1 tmavá poleva
Postup přípravy receptu
-
Krém připravíme den předem tak, že čokoládu nalámeme na kousky, dáme do hrnce, přidáme zakysanou smetanu a ve vodní lázni rozmícháme do hladka. Hmotu dáme přes noc vychladit do ledničky.
-
Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, kakao a kypřící prášek. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl a promícháme. Do promíchané směsi přidáme vejce, mléko, olej a šleháme elektrickým ručním šlehačem nejprve na nejnižším stupni a poté na nejvyšším stupni asi 2 minuty. Stěrkou nebo lžící vmícháme nasekané ořechy a čokoládu.
-
Těsto vylijeme do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jsme nepatrně vymazali ( já jsme vymazala i strany ), pokryli papírem na pečení, uhladíme a dáme péct asi na 55 – 60 minut – elektrická trouba 180 °C ( předehřátá ), horkovzdušná trouba 160 °C (předehřátá ), plynová trouba stupeň 2-3 ( předehřátá).
-
Upečený korpus necháme asi 10 minut zchladnout ve formě, pomocí nože odstraníme okraj formy, stáhneme papír na pečení a korpus necháme zcela vychladnout. Položíme na podnos.
-
Vychladlý krém vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Dort krémem potřeme a odložíme do chladu.
-
Polevu rozpustíme ve vodní lázni, ustřihneme malý růžek a ozdobíme podle vlastní představivosti.
Poznámka od kuchařky
ZDROJ: kniha Pečeme s láskou 3 – Dr. Oetker