Dort Brownies

43
- reklama -

Suroviny

Na krém:
200 g bílé čokolády
200 g zakysané smetany
Na těsto:
250 g polohrubé mouky
2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
3 zarovnané kávové lžičky kypřícího prášku
200 g cukru
1 balíček vanilínového cukru
1/2 zarovnané kávové lžičky soli
4 vejce
2 polévkové lžíce mléka
250 ml oleje
175 g vlašských ořechů nasekaných na větší kousky
175 g čokolády nasekané na větší kousky
Na ozdobení:
1 tmavá poleva

Postup přípravy receptu

  1. Krém připravíme den předem tak, že čokoládu nalámeme na kousky, dáme do hrnce, přidáme zakysanou smetanu a ve vodní lázni rozmícháme do hladka. Hmotu dáme přes noc vychladit do ledničky.


    Zobrazit celý recept

  2. Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, kakao a kypřící prášek. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl a promícháme. Do promíchané směsi přidáme vejce, mléko, olej a šleháme elektrickým ručním šlehačem nejprve na nejnižším stupni a poté na nejvyšším stupni asi 2 minuty. Stěrkou nebo lžící vmícháme nasekané ořechy a čokoládu.

  3. Těsto vylijeme do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jsme nepatrně vymazali ( já jsme vymazala i strany ), pokryli papírem na pečení, uhladíme a dáme péct asi na 55 – 60 minut – elektrická trouba 180 °C ( předehřátá ), horkovzdušná trouba 160 °C (předehřátá ), plynová trouba stupeň 2-3 ( předehřátá).

  4. Upečený korpus necháme asi 10 minut zchladnout ve formě, pomocí nože odstraníme okraj formy, stáhneme papír na pečení a korpus necháme zcela vychladnout. Položíme na podnos.

  5. Vychladlý krém vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Dort krémem potřeme a odložíme do chladu.

  6. Polevu rozpustíme ve vodní lázni, ustřihneme malý růžek a ozdobíme podle vlastní představivosti.

Poznámka od kuchařky

ZDROJ: kniha Pečeme s láskou 3 – Dr. Oetker