
- reklama -
Suroviny
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 250 ml vody
- 50 g rozpuštěného vlažného másla
- vanilka
- 35 moučkového cukru
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
- 20 g droždí
- Dále:
- tuk na smažení
- cukr na posyp nebo různé polevy a sypání na dokončení
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny ušleháme na řidší těsto (asi jako lívancové) a necháme chvíli vykynout.
-
V užším vysokém hrnku rozpálíme dostatečně vysokou vrstvu tuku, naběračku (viz obrázek) v něm namočíme, nabereme těsto, setřeme na okrajích a ponoříme do vroucího tuku. Až se těsto začne odlupovat, vyklopíme (popř. si pomůžeme špičkou nože) a osmažíme z obou stran. Koblihy musí při smažení plavat. Naběračku v tuku namočíme před každým nabráním těsta, aby správně fungovala.
-
Necháme odsát přebytečný tuk a po zchladnutí koblihy cukrujeme nebo zdobíme polevami a sypáním.
Poznámka od kuchařky
Na existenci naběračky mě upozornila Merylas, její recept jsem malinko pozměnila (přidala jsem rum a kůru z citronu).
Práce s naběračkou je snadná.
Kuchařka: zizala