Suroviny
4-6 porcí
- ¼ litru mléka
- 1 vejce
- 170 g hladké mouky
- 10 g kvasnic
- 1 kávová lžička krystalového cukru (nebo 2x nabrat mezi prsty)
- 1 čajová lžička soli
- 100 g syrových oloupaných brambor nastrouhaných na jemno (asi 2 středně velké)
- kulatá forma na pečení o průměru 28 cm, chcete-li bacán vyšší, použijte formu menšího průměru
- sádlo na vymazání formy
- strouhanku na vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Mléko ohřejeme (nesmí být horké). Část, asi 1 dl, přelijeme do mísy, ve které budeme těsto připravovat. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Přikryjeme a necháme asi 10 minut kynout. Pak kvasnice v mléce důkladně rozmícháme.
-
Přilijeme zbytek mléka a přidáme vejce. Metličkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše začneme šlehat. Mouku promícháme se solí a po lžících jí přidáváme do těsta za stálého šlehání. Ušlehané těsto přikryjeme utěrkou a v teple necháme 20 minut kynout.
-
Nyní připravíme formu, kterou vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu a přidáme je do částečně vykynutého těsta. Důkladně je vmícháme do těsta a necháme kynout ještě dalších 20 minut.
-
Mezi tím troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřátí trouby. Po 35 minutách z trouby vyndáme voňavou dozlatova upečenou a báječně vonící 1,5 cm vysokou placku. Bacán je skvělá příloha k salátům, čočce, houbové nebo koprové omáčce.
Poznámka od kuchařky
K vytvoření tohoto receptu mě inspirovala poznámka u hesla Bacán v etnologickém časopisu Český lid z roku 1904 „Těsto stejné jako na lívance s přidáním nastrouhaných syrových brambor“.
Zde je citace z výše zmíněného časopisu z roku 1904 na téma Bacán:
… Je to pečivo dosti chutné. Proto také namlsalo se občanstvo domažlické, a kde kdo pekl jen bacána. Aby tomuto hýření kuchyňskému konec byl učiněn, vydali „páni na rathauzu“ nařízení, že nadále bacán se smí péci jen „na cedulku“, tj. na úřední povolení. Na cedulce té prý byla udána míra bacána, která se nesměla překročiti. ….
Tento recept najdete na mých stránkách http://www.varimesmarcelou.cz/prilohy-a-pecivo/dom…