
- reklama -
Suroviny
- čerstvé lístky aztéckého cukru Lippia dulcis Collada
- vařicí voda
- anebo
- sušené lístky – drtíme na prášek a skladujeme v suchu a teple
- množství se nedá určit presně, je důležité, jak moc sladkou tekutinu chcete získat
Postup přípravy receptu
-
Natrháte čerstvé lísky aztéckého cukru – musí být nekafrový tj. druh výše uvedený.
-
Lístky spaříte malým množstvím horké vody.
-
Získáte sladkou tekutinu bez kalorií vhodnou ke slazení nápojů.
Poznámka od kuchařky
Pokud lístky usušíte, jsou vhodné jako sladidlo např. do bábovek, buchet, jiných moučníků. Minimálně můžete snížit podíl cukru, dá se tím sladit při redukční dietě, ale je také vhodné i při kašli, onemocnění průdušek. Rostlina se pěstuje v převislých květináčích, při nižších teplotách, začátkem podzimu již chce do bytu, do teplejšího prostředí. Kvete krásně malými bílými květy, je velmi dekorativní. Lístky sušíme v létě a máme celou zimu zásobu „sladidla bez kalorií“.
Kuchařka: woman