Domácí vepřová paštička

63
- reklama -

Suroviny
cca 10

400 g vepřových jater
600 g prorostlého bůčku
80 g mandlí
150-200 g anglické slaniny (česnekový bok)
100 g másla
2 lžíce vepřového sádla
scherry (nebo silné červené víno nejlépe Portské)
3-4 vejce
smetana
cibule
bobkový list
pažitka
petrželka
nové koření mleté
celé nové koření
pepř
sůl
tymián

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme, nejlépe v papiňáku, bůček společně s cibulí, novým kořením, solí a bobkovým listem do měkka, až se maso rozpadá.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibulku nakrájíme na jemno a dáme zesklovatět na rozpálené sádlo, játra pokrájíme na větší kusy a zprudka zatáhneme na cibulce, jen pár vteřin z každé strany a odstavíme. Na másle si opražíme mandličky a pokrájíme je na drobno.

  3. Vychladlý bůček a zasmažená játra i s cibulkou společně rozemeleme v mlýnku (možno i rozmixovat).

  4. Přidáme vejce, smetanu, mleté nové koření, sůl, pepř, trošku tymiánu, petrželku, pažitku, mandličky, máslo, a 1dcl cherry. vše důkladně promíchame a necháme alespon hodinu v chladu odležet aby se vše propojilo.

  5. Mezitím si vyložíme formu anglickou slaninou (já používam na biskupský chlebíček) do které následně vylejeme směs a opět přikrejeme slaninou. Překryjeme alobalem, vložíme do pekáčku s vodou a pečeme na 150-170°C 60-90 minut, potom zvýšíme teplotu na 200°C, sundáme alobal a pečeme ještě 30 minut.

  6. Po vychladnutí vyklopíme a necháme do druheho dne v chladničce. podáváme nejlépe s tmavým pečivem a brusinkovým či borůvkovým dipem.