
Suroviny
cca 10
- 400 g vepřových jater
- 600 g prorostlého bůčku
- 80 g mandlí
- 150-200 g anglické slaniny (česnekový bok)
- 100 g másla
- 2 lžíce vepřového sádla
- scherry (nebo silné červené víno nejlépe Portské)
- 3-4 vejce
- smetana
- cibule
- bobkový list
- pažitka
- petrželka
- nové koření mleté
- celé nové koření
- pepř
- sůl
- tymián
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uvaříme, nejlépe v papiňáku, bůček společně s cibulí, novým kořením, solí a bobkovým listem do měkka, až se maso rozpadá.
-
Cibulku nakrájíme na jemno a dáme zesklovatět na rozpálené sádlo, játra pokrájíme na větší kusy a zprudka zatáhneme na cibulce, jen pár vteřin z každé strany a odstavíme. Na másle si opražíme mandličky a pokrájíme je na drobno.
-
Vychladlý bůček a zasmažená játra i s cibulkou společně rozemeleme v mlýnku (možno i rozmixovat).
-
Přidáme vejce, smetanu, mleté nové koření, sůl, pepř, trošku tymiánu, petrželku, pažitku, mandličky, máslo, a 1dcl cherry. vše důkladně promíchame a necháme alespon hodinu v chladu odležet aby se vše propojilo.
-
Mezitím si vyložíme formu anglickou slaninou (já používam na biskupský chlebíček) do které následně vylejeme směs a opět přikrejeme slaninou. Překryjeme alobalem, vložíme do pekáčku s vodou a pečeme na 150-170°C 60-90 minut, potom zvýšíme teplotu na 200°C, sundáme alobal a pečeme ještě 30 minut.
-
Po vychladnutí vyklopíme a necháme do druheho dne v chladničce. podáváme nejlépe s tmavým pečivem a brusinkovým či borůvkovým dipem.