- reklama -
Suroviny
- I.
- 300 g mrkve
- 300 g petržele
- 500 g celeru (část i listí)
- 400 g kedluben
- 400 g pórku
- 400 g cibule
- 120-150 g libečku
- 100 g soli
- II.
- 1 kg mrkve
- 1 kg petržele
- 500 g celeru
- 3 pórky
- 6 paprik
- 3 paličky česneku
- 750 g soli
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou zeleninu umeleme (třeba na maso mlýnku, ale robot je lepší), smícháme se solí a rozložené na plechu usušíme v pootevřené troubě asi na 50°C.
-
Dobře usušené umeleme na prášek (třeba na starém kávomlýnku).
Poznámka od kuchařky
Poměr zelenin je jen návrh, míchám si je podle chuti nebo podle toho, které zeleniny máme. (Verze II. obsahuje mnohem více soli, u nás doma se vždy dělává jen ta první, se 100 g soli.)
Vynikající přídavek do polévek i omáček, v dobře uzavřené nádobě se nezkazí a vydrží i dva roky (jestli déle, nevím, došla mi a musela jsem dělat novou).
Kuchařka: cathleen