Suroviny
1 litr
- 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 400 ml 31% smetany
- 200 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 žloutků
- 200 – 300 ml rumu
Postup přípravy receptu
-
Do rendlíku jsem nalila mléko, smetanu, přisypala jsem cukr a přilila lžičku vanilkového extraktu (Můžete použít vanilkový lusk. Lusk rozřízněte v půlce, vydlabejte semínka a i s luskem je dejte povařit do mléčné směsi.)
-
Mléčnou směs jsem jsem pomalu zahřívala, dokud se cukr nerozpustil a směs nezhoustla. Poté jsem rendlík odstavila.
-
Připravila jsem vodní lázeň a stranou žloutky do kovové mísy. Jakmile se začala voda v hrnci vařit, plotýnku jsem vypnula, na hrnec jsem dala mísu se žloutky, které jsem šlehala metličkou. Musíte šlehat rychle, aby se žloutky nezdrcly. Žloutky je potřeba ohřát, což zkouším na prst a jakmile ho tam jen tak tak udržím, mám hotovo a mísu dám z vodní lázně.
-
Za stálého míchání ke žloutkům přilévám mléčnou směs, vše následně přecedím přes cedník a do směsi přiliji rum. Poté vaječňák přeliji do čisté lahve.
Poznámka od kuchařky
Z této dávky jsem měla skoro litr vaječňáku. Ochutnala jsem ho po 5 dnech a je fakt výborný.
A co se týče trvanlivosti, řekla bych, že vydrží tak 2 – 3 týdny. No, vydrží… 3 týdny nám nikdy nevydržel ????.
Videorecept: https://youtu.be/H4-JGZdhx6M