Domácí sušené maso – Jerky

207
- reklama -

Suroviny

1 kg hovězího masa (krůtí, vepřové, kuřecí)
7 lžic worcestru
2 – 3 lžičky soli
1 lžička mletého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Nejlepší je, když máme maso vytažené z mrazáku, začíná již povolovat, ale není ještě rozpuštěné, to se bude nejlépe krájet. Nakrájíme ho po vláknech – přesně naopak, jako když krájíme klasické plátky masa. Jednotlivé proužky by měly mít sílu 4-6 mm. Já ze strachu, aby se dobře prosušily měla plátky 4 mm, ale mohly by být tlustší. Šířka by měla být cca 3 cm, délka záleží na tom, jak velké je maso.

  2. Z uvedených ingrediencí uděláme marinádu a nakrájené plátky masa do ní přes noc naložíme.

  3. Druhý den maso osušíme kuchyňskou utěrkou, rozložíme do sušárny na potraviny a sušíme. Já ho sušila cca 7 hodin, kdyby byly plátky tlustější trvalo by to déle.
    Dle internetu, kde jsem se na tento recept inspirovala se dá maso skladovat až 3 týdny v lednici.

Poznámka od kuchařky

Je to trochu kontroverzní recept, přece jen se jedná o syrové maso. Není určen pro každého. Někdo sušené maso miluje, jiný nenávidí. Když jsem chtěla tento recept realizovat, dívala jsem se nejdříve sem a nebyl tu. Tak jsem si říkala, že by tu měl být i kdyby jen pro pár lidí