Suroviny
- rajčata ideálně co nejzralejší ale stále tvrdší
- olivový olej
- slunečnicový olej v poměru 1:1 (dobrý stáčený olivový olej za cenu cca 140kč za litr se dá sehnat např. v obchodě Greek Corner ve Francouzské)
- česnek nakrájený na tenké plátky
- bylinky apod dle preferencí
Postup přípravy receptu
-
Rajčata nakrájíme na půlky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem řezem nahoru. Sušíme buď horkovzduchem na cca 105 stupňů nebo z obou stran na cca 120°C. Čas od času zkontrolujeme, zda se rajčata nepřipalují či zda již nejsou suchá. Někdy rajčata pustí hodně šťávy, která zkaramelizuje a je nutné vyměnit pečící papír, aby se rajčata nepřichytávala.
-
Doba sušení se liší dle velikosti a zralosti rajčat, idealní stav usušení je, když jsou rajčata suchá, ale stále vláčná, uvnitř nematlavá. Taková plynule odebíráme z trouby. Nicméně nemusíme rajčata sušit „na max“, polo- či spíše třičtvrtě-sušená jsou též velmi chutná a někdo je i přímo preferuje.
-
Z naší zkušenosti plyne, že sušení trva u těch větších zralejších 4 hodiny na horkovzduch, při oboustranném pečení 7-8 hodin. Tyto časy však berte jako orientační, rajčata je zkrátka třeba kontrolovat.
-
Když jsou všechna rajčata usušená, připravíme si nádoby, ve kterých je budeme skladovat. Oleje smícháme a spolu s česnekem a bylinkami zahřejeme a necháme „louhovat“. Pozor, aby se olej nezačal smažit! My rajčata nakládáme obvykle s čerstvým rozmarýnem či tymiánem, ale je samozřejmě možné připravit rajčata i bez koření či s něčím úplně jiným, např. kapary či houbami. Po cca 5ti minutách olej stáhneme z ohně a proléváme jím rajčata, která po vrstvách skládáme do sklenice.
-
Rajčata nechte nějakou dobu uležet, doporučuji vydržet s konzumací nejméně týden. Jsou velmi chutná jen tak s dobrým pečivem (a co teprve ten olej, mňam), vynikající jsou též např. do pomazánky.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz