Suroviny
- 1)Solící směs na 1 kg bůčku:
- 20 g dusitanové soli (pragandy)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička rozmarýnu
- lžička pepře
- kousek nastrouhaného muškátového oříšku
- 2)Kořenící směs:
- bobkový list
- pepř
- nové koření
Postup přípravy receptu
-
Koupíme bůček, čím rovnoměrněji bude prorostlý, tím lepší. Doma bůček vykostíme, tentokrát stáhneme i kůži. Nakrájíme z něj pruhy o šířce dlaně a délce podle libosti. Pak naložíme do koření, rychlosoli atd., dle soupisu ingrediencí. Neměla jsem doma rozmarýn, tak jsem ho vynechala a rychlosoli jsem dala jen polovinu, druhou polovinu dávky jsem dala mořskou sůl – lze použít jakoukoliv sůl bez jódu. Jinak jsem se držela postupu podle pana redaktora Gigela.
-
Koření navážíme podle toho, kolik bůčku budeme nakládat a po promíchání všeho koření a rychlosoli tím napajcujeme bůček co nejvíc to jde a ještě hodně rukou přitlačíme. Měla by se spotřebovat všechna, nebo skoro všechna kořenící směs. Pak bůček dáme do dobře uzavíratelné plastové krabičky, uzavřeme víčkem a týden každodenně maso otáčíme, jinak s tím nic neděláme.
-
Po týdnu vyndáme, umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme papírovou utěrkou. Připravíme si v kávomlýnku kořenící směs a bůček v ní obalíme. Nemám už kávomlýnek, použila jsem el. sekáček, nejdřív jsem dala rozsekat bobkový list, dala jsem celý sáček, část jsem odebrala na momentální použití a zbytek uzavřela dobře uzavíratelné kořence na příště. Pak jsem rozsekala pepř a menší množství nového koření. Pan Gigel doporučuje nejvíc bobkového listu, o něco méně pepře a nejméně nového koření. Směs je dobré si připravit předem a nanést na ještě trochu vlhké maso po opláchnutí a osušení.
-
A teď přijde na řadu sušení masa, které ale tentokrát trvá déle, 4 – 5 týdnů pokud se suší zavěšené na háku nebo kuchyňském provázku tam, kde je jemné proudění vzduchu (ne průvan!) a nízká teplota max. do těch 15º C, ale raději méně. Já takovou možnost v paneláku nemám, tak jsem zvolila sušení v ledničce podložením masa v otevřené krabičce, aby k němu ze všech stran mohl vzduch, a raději jsem přidala ještě týden navíc, sušila jsem tedy šest týdnů. Ale jistota je jistota, že se to později nebude kazit. Možná to bylo přehnané, nevím.
-
Ale už budu dělat ponejvíce tuto slaninku, je o něco méně slaná a má i jinou chuť, to koření tomu dodá šmrnc. Příště chci zkusit ubrat 2 g rychlosoli (pragandy) a 2 g mořské soli, uvidím, jestli to bude stačit na ochranu masa před zkažením a bude-li potom slaninka o něco méně slaná.
Poznámka od kuchařky
Doporučuji přečíst si originál článek od pana redaktora Gigela:
https://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrobte-…
V článku je více fotografií a ještě podrobnější postup.