Domácí spaghetti alla carbonara

39
- reklama -

Suroviny
2 porce

300 g špaget (nebo penne) – Barilla, Panzani, Globus, Mamma Lucia, Alnatura nebo jakékoliv italské těstoviny (nepoužívejte hlavně ty české za 10 Kč)
2-3 celé vejce
strouhaný parmezán (nebo Gran Moravia)
250 g čerstvé slaniny (= italsky „pancetta“), kterou nakrájíte na kostky (nebo kupte už připravenou pancettu buď z Lidla nebo kde ji seženete – např. obchod Gran Moravia)
1-2 chilli papriček
olivový olej
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Začněte vařit těstoviny ve vroucí osolené vodě (doporučuji používat hrubou sůl na všechny recepty).


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím si připravte na pánev hodně olivového oleje (cca 7-8 polévkových lžic) a usmažte v něm chvíli chilli papričku 1-2 ks (pokud najdete ty malé chilli papričky cca 1 cm, pokud ne tak můžete použít chilli už rozemleté na malé kousky).

  3. Potom přidejte slaninu (kdo chce může tu malou papričku z pánve následně vyndat). Připravte si do hlubokého talíře vaše vejce (někteří šéfkuchaři doporučují přidat pouze žloutky, já mám z některých italských rodin zkušenost, že přidávají celé vejce) a pořádně je rozkvedlejte, musíte z nich kvedláním vytvořit takovou hustou kaši.

  4. Až sou těstoviny hotové, přidejte je na pánev a pořádně smíchejte při vypnutém ohni se slaninou a olejem. Poté přidejte rozšlehaná vajíčka, trošku parmezánu, vše dost opepřete a všechno pořádně zamíchejte.

  5. Ještě všechno pořádně zamíchejte na velmi mírném ohni necelou 1 minutu. Nakonec ještě všechno posypejte parmezánem (nebo Gran Moravia) a .

Poznámka od kuchařky

TIP: Použijte italský ovčí sýr “Pecorino“ a nahraďte jím Parmezán – zvýrazní chuť a vytvoří trochu jiný recept (tzv. carbonara alla romana – neboli podle římského receptu).