Suroviny
2 porce
- 300 g špaget (nebo penne) – Barilla, Panzani, Globus, Mamma Lucia, Alnatura nebo jakékoliv italské těstoviny (nepoužívejte hlavně ty české za 10 Kč)
- 2-3 celé vejce
- strouhaný parmezán (nebo Gran Moravia)
- 250 g čerstvé slaniny (= italsky „pancetta“), kterou nakrájíte na kostky (nebo kupte už připravenou pancettu buď z Lidla nebo kde ji seženete – např. obchod Gran Moravia)
- 1-2 chilli papriček
- olivový olej
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Začněte vařit těstoviny ve vroucí osolené vodě (doporučuji používat hrubou sůl na všechny recepty).
-
Mezitím si připravte na pánev hodně olivového oleje (cca 7-8 polévkových lžic) a usmažte v něm chvíli chilli papričku 1-2 ks (pokud najdete ty malé chilli papričky cca 1 cm, pokud ne tak můžete použít chilli už rozemleté na malé kousky).
-
Potom přidejte slaninu (kdo chce může tu malou papričku z pánve následně vyndat). Připravte si do hlubokého talíře vaše vejce (někteří šéfkuchaři doporučují přidat pouze žloutky, já mám z některých italských rodin zkušenost, že přidávají celé vejce) a pořádně je rozkvedlejte, musíte z nich kvedláním vytvořit takovou hustou kaši.
-
Až sou těstoviny hotové, přidejte je na pánev a pořádně smíchejte při vypnutém ohni se slaninou a olejem. Poté přidejte rozšlehaná vajíčka, trošku parmezánu, vše dost opepřete a všechno pořádně zamíchejte.
-
Ještě všechno pořádně zamíchejte na velmi mírném ohni necelou 1 minutu. Nakonec ještě všechno posypejte parmezánem (nebo Gran Moravia) a .
Poznámka od kuchařky
TIP: Použijte italský ovčí sýr “Pecorino“ a nahraďte jím Parmezán – zvýrazní chuť a vytvoří trochu jiný recept (tzv. carbonara alla romana – neboli podle římského receptu).