
Suroviny
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce vody
Postup přípravy receptu
-
Pečlivě rozdělíme žloutky od bílků, tak aby bílky byly ideálně čisté a bez jakéhokoliv „žloutkového smítka.“ U žloutků trocha bílků nevadí. Pokud jste to ještě nedělali, tak prostě naklepnete vajíčko nožem rozdělíte nad miskou na dvě půlky a pak jen přeléváte žloutek z jedné do druhé a bílek vám v mezičase odtéká.
-
Z čistých bílků vyšleháme dokonale tuhý sníh, do kterého poté všleháme polovinu cukru.
-
Ze smetany na šlehání uděláme pevnou šlehačku.
-
Žloutky utřeme nebo ušleháme až do bíla s oběma cukry a na konec ještě všleháme lžíci teplé, ale ne horké převařené vody.
-
V míse vše opatrně, ale zároveň velmi pečlivě spojíme, zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do mrazáku. Již po dvanácti hodinách, ale já ji nechal déle) je naše první domácí zmrzlina hotová a nepotřebujeme na ni nic víc, než jen nějaký šlehač (a jde to i ručně), čtvrt hodiny práce a trpělivost na vychlazení.
-
Hned po vyndání z mrazáku se trochu hůře nabírá, ale pomůže nahřátá v teplé vodě lžíce a nebo zmrzlinu necháme tak pět minutek povolit.
Poznámka od kuchařky
Tohle je perfektní základ pro jakékoliv další chuťové variace. Vanilkový cukr není nutno dávat a chuť bude úplně čistě smetanová, kterou můžeme libovolně obohatit. Máme rádi oříšky? V poslední fázi spojování je tam vmíchejme. Chceme stracciatellu? Nastrouhejme si na hrubo čokoládu a trochu ji nasekejme, a taktéž v poslední fázi ji přimíchejme do celku. Jahodovou? Do tuhých bílků všlehejme čistou jahodovou marmeládu. No a samozřejmě kakaová se dá udělat též, v malinkém množství vody svaříme trochu kakaa a to, teplé, vetřeme do žloutků.