Suroviny
- Ryby ( karas, cejn)
- mleté maso mix
- vejce
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- majoránka
- drcený česnek
- koření na ryby
- Strouhanka
- olej
- ocet
- Deko
Postup přípravy receptu
-
Očištěné a vykuchané ryby povaříme a vychladlé obereme a nameleme na masovém mlýnku. Kdo nemá rád moc mleté, může maso jen obrat – nemusíte mít strach, když tam zůstane nějaká ta kostička – v nálevu se dokonale rozloží a ve finále žádnou nenajdete.
-
Na 2 kg ryb dávám 1 kg masové směsi na karbenátky, 2 vejce.
-
Namleté ryby smícháme s masovou směsí, vejcem a ostatním kořením. Dosolit dle chuti.
-
Z připravené směsi dělám kuličky, šulky, nebo karbenátky, které obalím ve strouhance a usmažím ve fritovacím hrnci.
-
Nechám vychladnout a mezitím si připravím nálev – podle návodu z Deka (jako nálev na okurky).
-
Do vymytých sklenic na zašroubování skládám vychladlé karbenátky, zaleju horkým nálevem tak, aby karbenátky byly ponořené, pevně uzavřu víčko a otočím dnem nahoru. Takto otočené nechám do vychladnutí.
-
Karbenátky se nechají 3 – 4 týdny uležet ve spíži a pak už můžete hodovat.