Suroviny
- Korpus:
- 2 vejce
- 4 žloutky
- 150 g cukr moučka
- citronová kůra (dala jsem ze dvou citronů)
- 150 g hrubé mouky
- rum (dle chuti, je na pokapání hotového těsta)
- rybízová marmeláda
- Náplň:
- 150 g cukr krupice
- cca 2 dcl vody
- 20 mletých dětských piškotů
- 200 g mletých ořechů
- citronová šťáva z 1-2 citrónů
- 50 g čokolády na vaření
- 1 dcl rumu
- Čokoládová poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 150 g másla
- 15 g cukr moučka
- 1-2 lžíce smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce a žloutky vymícháme s cukrem do hladka.
-
Přidáme citr.kůru, po částech sypeme mouku a na závěr ušlehaný sníh z bílků.
-
Těsto rovnoměrně rozetřeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.
-
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři stejné díly.
-
Náplň : Cukr a vodu dáme hřát na plotnu a když to začne vřít, přidáme ořechy. Můžeme hned vypnout, jde o to, aby se ořechy spařili.
-
Pak přidáme čokoládu, aby se hezky roztekla a potom zbytek surovin. Zamícháme a necháme schladnout.
-
Vezmeme jeden díl těsta, pokapeme rumem, potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni rozetřeme polovinu náplně.
-
Vezmeme druhý díl korpusu, lehce přitiskneme a opakujeme jako u prvniho dílu.
-
Přitiskneme posledni díl a ten také ještě pokapeme rumem. Necháme přes noc v lednici uležet.
-
Druhý den rozpustíme ve vodní lázní čokoládu s máslem, cukrem a dle potřeby přidáme smetanu. Čokoládu necháme za průběžného míchání schladnout na potřebnou konzistenci a připravený moučník jí pokryjeme a necháme v ledničce ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Místo rumu můžete použít punč. Řezy se mohou podávat i se šlehačkou.