
Suroviny
8 ks
- 150 g špaldové mouky
- 150 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 6 lžic oleje (60 ml)
- 1/2 lžičky krupicového cukru (2,5 g)
- 1-1,5 lžičky soli (5-7,5 g) – dle chuti
- 200 -250 ml mléka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve uděláme kvásek, promícháním 1 lžičky mouky, 3 lžic vlahého mléka a cukru, necháme vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, olej (může být olivový), přidáme kvásek a zaděláme vlažným mlékem.
Přikryté těsto (váží 520 g) necháme na na teplém místě vykynout, pak promícháme a necháme kynout ještě jednou. -
Z dvakrát vykynutého těsta uděláme stejně velké kuličky (převážíme), podle toho, jak chceme rohlíky velké.
Každou kuličku rozválíme a srolujeme rohlík (rozdělím těsto na poloviny, z každé udělám 4 stejné dílky). Rohlíky pokládáme na plech vyložený papírem a přikryté necháme ještě půl hodiny kynout. -
Předehřejeme troubu na 200 °C. Nakynuté rohlíky potřeme teplým mlékem a posypeme podle chuti kmínem, semínky nebo mákem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme podle potřeby 5-7 minut. Pečte podle své trouby, čas uvádím orientační.
-
Hotové rohlíky vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Na kynutí těsta používám uzavíratelné misky ke kynutí určené. Těsto vykyne mnohem rychleji, cca 2×15 min a pak na plechu 30 minut.
Můžete udělat z většího množství, já klidně udělám každý den čerstvé, jsou opravdu výborné, lze použít mouku jen špaldovou nebo jen hladkou, podle toho, co máte aktuálně doma.