
- reklama -
Suroviny
- 1/2 kg hladké mouky
- 1/4 l mléka
- 1 vejce
- trochu máku nebo kmínu
- 8 dkg sádla
- 2,5 dkg kvasnic
- lžička soli
- 2 lžičky cukru
Postup přípravy receptu
-
Kvasnice smícháme s trochou vlažného mléka a s cukrem. Chvíli počkáme, než kvasnice začnou kvasit. Potom kvásek přidáme do mísy, kam jsme vsypali mouku, sůl a zbytek mléka. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na čtyři bochánky. Bochánky necháme kynout.
-
Po vykynutí vyválíme z bochánků co nejtenčí kulaté placky. Placky potřeme sádlem a rozdělíme (od okraje do středu) na 8 stejných dílů, které stáčíme od okraje směrem ke špičce. Získáné rohlíky položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme solí a mákem (nebo kmínem). Rohlíky necháme na plechu ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě asi 10 minut při 180° – 200°C.
Kuchař: Jitka a Vlastik