Suroviny
3 záviny
- 30 dkg hladká mouka
- 20 dkg mletý cukr
- 2-3 vejce
- náplň:
- 40 ks ořechů (event. 1/4 množství neodhadnu asi 40 ks na
- 1 závi
Postup přípravy receptu
-
Zpracovat na vále, nechat odpočinout. Rozdělím na 3 díly a z každého vyválím plát jako štrúdl. Středem každého plátu – po délce – poklademe 3 ks půlky ořechů (nebo i 1/4 ale těsně k sobě) a volné boky přeložíme jako u štrúdlu přes sebe.
-
Rukou dobře uhladíme, utlačit na plát, aby nebyly vzduchové mezery, dobré je i třeba lehce propíchat jehlou na špíz. Při pečení má někdy tendenci vyskočit a udělat bubliny, které pak při krájení praskají.
-
Peče se na 175°C lehce dorůžova, je opravdu hodně světlé. Hotové upečené, teplé se musí hned krájet.
-
Dva pláty (před krájením) dobře zakrývám utěrkou, aby vydržely co nejdéle teplé na plechu. Třetí si zakryji utěrkou na desce a ihned krájím na tenké 2-3 mm plátky.
-
Dávám si i 2 utěrky, aby bylo v teple, vychladlé dost praská – musí se proto krájet dost rychle. Z množství je jeden plech (3 záviny).