Domácí přítel – nejen vánoční

76
- reklama -

Suroviny
3 záviny

30 dkg hladká mouka
20 dkg mletý cukr
2-3 vejce
náplň:
40 ks ořechů (event. 1/4 množství neodhadnu asi 40 ks na
1 závi

Postup přípravy receptu

  1. Zpracovat na vále, nechat odpočinout. Rozdělím na 3 díly a z každého vyválím plát jako štrúdl. Středem každého plátu – po délce – poklademe 3 ks půlky ořechů (nebo i 1/4 ale těsně k sobě) a volné boky přeložíme jako u štrúdlu přes sebe.


    Zobrazit celý recept

  2. Rukou dobře uhladíme, utlačit na plát, aby nebyly vzduchové mezery, dobré je i třeba lehce propíchat jehlou na špíz. Při pečení má někdy tendenci vyskočit a udělat bubliny, které pak při krájení praskají.

  3. Peče se na 175°C lehce dorůžova, je opravdu hodně světlé. Hotové upečené, teplé se musí hned krájet.

  4. Dva pláty (před krájením) dobře zakrývám utěrkou, aby vydržely co nejdéle teplé na plechu. Třetí si zakryji utěrkou na desce a ihned krájím na tenké 2-3 mm plátky.

  5. Dávám si i 2 utěrky, aby bylo v teple, vychladlé dost praská – musí se proto krájet dost rychle. Z množství je jeden plech (3 záviny).