Suroviny
- Ovarové maso:
- bůček
- vepřová hlava
- vepřové koleno apod.
- důležitou součástí jsou vepřové plíce
- kousek jater (není třeba moc – bylo by to hořké)
- Koření:
- nové koření
- sůl
- pepř
- špetka tymiánu
- špetka muškátového oříšku
- majoránka (vše podle chuti)
- (někdo dává i česnek a zázvor)
- housky
- rohlíky
- sádlo
Postup přípravy receptu
-
Dáme veškeré maso vařit v málo vodě – mimo jater. Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou. co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření, semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme.
-
Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech a naklademe v vrstvě prejt. Vršek urovnáme namočenou rukou a ještě poklademe sádlem.
-
Dáme péci aby byla kůrčička. Je třeba vědět, že vše, krom jater je vařené, tak nepotřebuje prejt moc dlouho péci. Když je třeba trochu potřeme polévkou v průběhu pečení. Podáváme s brambory – u nás s kočičákem.
Poznámka od kuchařky
Prejt máme tak kvalitní, kolik dáme pečiva. Může se také plnit do střívek (dají se koupit). Ty pak se špejlují a musí se ovařit. Děláme na plech a jíme ho teplý s kočičákem, ale i studený jako sekanou s chlebem a třeba okurkou nebo s něčím kyselým. Není to drahé, ale dobré a není to moc práce jak by se zdálo. Ještě mimo tohoto pravého se dělá falešný ze zelí a cikánský, ale ten se plní pouze do střívek¨- je dobrý a levný.