Domácí pochoutkový salát (odlehčený, bez majonézy)

90
- reklama -

Suroviny

500 g měkkého salámu
6-8 sterilovaných okurek
3-4 lžíce mraženého hrášku
1 červená cibule
1/2 kelímku velkého bílého jogurtu (cca 250 g)
1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
4-5 lžic plnotučné hořčice
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Měkký salám a okurky nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme horkou vodou. Mražený hrášek vsypeme do vroucí vody a necháme cca 30 sekund povařit.

  2. Salám, okurky, cibuli a hrášek promícháme v míse, přidáme hořčici.

  3. Postupně přidáváme jogurt a zakysanou smetanu – jogurt může být řidší, tak množství přidáváme podle toho, jakou chceme mít konzistenci.

  4. Všechno pořádně promícháme a dochutíme solí, pepřem, případně můžeme ještě přidat hořčici – každý podle své chuti.

  5. Necháme odležet v ledničce, aby se chutě pěkně propojily. Podáváme s pečivem.

Poznámka od kuchařky

Množství surovin je orientační, samozřejmě můžete přidat něčeho víc nebo něčeho ubrat.

Hořčici, jogurt a zakysanku je dobré přidávat postupně – hořčici kvůli chuti. Je dobré postupně přidávat a ochutnávat kvůli konzistenci. Někomu nebude vadit mít salát hodně řídký, někomu by to vadit mohlo.

Hrášek stačí povařit jen chviličku, jde o to, aby nebyl zmrazený. Dal by se nahradit i sterilovaným, já sterilovaný nepoužívám, tak mám v mražáku vždy ten mražený.

Majonézu v kuchyni nepoužívám, nahrazuji ji bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a jídlo je potom odlehčenější.

Salát je lepší nechat odležet, klidně přes noc, zároveň se tím i pěkně vychladí.

Vynikající na snídani, svačinu i večeři :-).