
Suroviny
- 500 g měkkého salámu
- 6-8 sterilovaných okurek
- 3-4 lžíce mraženého hrášku
- 1 červená cibule
- 1/2 kelímku velkého bílého jogurtu (cca 250 g)
- 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g)
- 4-5 lžic plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Měkký salám a okurky nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme horkou vodou. Mražený hrášek vsypeme do vroucí vody a necháme cca 30 sekund povařit.
-
Salám, okurky, cibuli a hrášek promícháme v míse, přidáme hořčici.
-
Postupně přidáváme jogurt a zakysanou smetanu – jogurt může být řidší, tak množství přidáváme podle toho, jakou chceme mít konzistenci.
-
Všechno pořádně promícháme a dochutíme solí, pepřem, případně můžeme ještě přidat hořčici – každý podle své chuti.
-
Necháme odležet v ledničce, aby se chutě pěkně propojily. Podáváme s pečivem.
Poznámka od kuchařky
Množství surovin je orientační, samozřejmě můžete přidat něčeho víc nebo něčeho ubrat.
Hořčici, jogurt a zakysanku je dobré přidávat postupně – hořčici kvůli chuti. Je dobré postupně přidávat a ochutnávat kvůli konzistenci. Někomu nebude vadit mít salát hodně řídký, někomu by to vadit mohlo.
Hrášek stačí povařit jen chviličku, jde o to, aby nebyl zmrazený. Dal by se nahradit i sterilovaným, já sterilovaný nepoužívám, tak mám v mražáku vždy ten mražený.
Majonézu v kuchyni nepoužívám, nahrazuji ji bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou a jídlo je potom odlehčenější.
Salát je lepší nechat odležet, klidně přes noc, zároveň se tím i pěkně vychladí.
Vynikající na snídani, svačinu i večeři :-).