
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 1/2 droždí
- lžička soli
- lžička cukru
- 1,5 dcl vody (vlažné)
- 20 ml oleje
- 1 celé vejce
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme klasicky kvásek, do mísy dáme prosátou mouku, přidáme vodu a olej, dáme kvásek, půlku vajíčka, sůl. Těsto pořádně zapracujeme, když by bylo řídké, můžeme přidat ještě trochu mouky.
-
Bochánek přikryjeme a dáme kynout. Po vykynutí můžeme těsto ještě propracovat v ruce, ale nemusíme. Těsto si rozdělíme (záleží na tom, jestli chceme dělat pletýnky nebo např. bulky).
-
Pletýnku uděláme tak, že si připravíme 3 malé bochánky, které rozválíme na dlouhou nudli o tloušťce cca 1,5 cm a upleteme pletýnku. Položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut dokynout.
-
Potřeme zbylou půlkou vajíčka, posypeme solí a kmínem a pečeme při teplotě 180°C dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Z tohoto těsta se udělají zhruba 4 větší pletýnky
Po upečení můžeme přikrýt na 5 minut utěrkou, krásně změknou – tuto radu jsem dostala od kamarádky a funguje 🙂