Suroviny
cca 4 (podle hladu strávníků – dá se i ve 2)
- TĚSTO
- 250-450 g hladké mouky
- 1/3 kostičky droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 sklenky teplého mléka
- 3-5 lžic oleje
- OMÁČKA
- kečup – dle chuti ostrý/jemný
- 3-5 stroužků česneku
- lžička oregana
- OBLOHA
- 20 dkg šunky
- 20 dkg suchého salámu
- 25 dkg strouhaného sýra
- rajče
Postup přípravy receptu
-
Do velké mísy si dáme mouku, kde vytvoříme buď důlek nebo mouku přihrneme na stranu a do volného místa si rozdrobíme droždí, které pocukrujeme a zalijeme asi 2 lžícemi teplého mléka. Vyčkáme na kvásek. (2 – 5 minut)
Když máme kvásek, můžeme zadělat těsto, které po zpracování dáme na teplé místo, aby lépe a rychleji vykynulo. (Např.: do hrnce umístíme na spodek trochu horké vody a mísu s těstem položíme na hrnec a zakryjeme utěrkou). (40 min – 1 h)
-
Mezitím si připravíme omáčku a oblohu. Do menší mističky dáme kečup, rozmačkáme česnek a přidáme oregano. Tuto směs dobře promícháme.
Nakrájíme si nadrobno šunku a suchý salám, rajčata nejlépe na kolečka. Nastrouháme sýr. -
Po vykynutí těsta, si potřeme plech olejem (je dobré to dělat přímo rukama), mastnýma rukama vezmeme těsto a rozprostřeme ho po plechu. Na něj rozetřeme omáčku, poklademe salám, šunku, rajče a nakonec vše zasypeme sýrem.
Vložíme do trouby a pečeme na 180°C cca 15 min.
Všem přeji DOBROU CHUŤ.
Poznámka od kuchařky
Jako oblohu můžeme použít např. jen rajčata a papriky a máme verzi pro vegerariány.
Trochu exotiky vnese i kombinace šunka a ananas.